2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Itt a szabályozás, amit rengeteg gazdának be kell tartania Magyarországon

Itt a szabályozás, amit rengeteg gazdának be kell tartania Magyarországon

agrarszektor.hu
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) nem újkeletű intézmény, minden bizonnyal az erdőgazdálkodók széles körében ismert, azonban hasznos lehet az erre vonatkozó ismeretek felfrissítése. Az erdőgazdálkodóknak az EKÁER-ben ellátandó feladatok mellett eleget kell tennie a szállításhoz kötődő EUTR előírásoknak is, amelyek a faanyag-származás nyomon követés előírásainak teljesülését szolgálják. A tájékoztatás elsődlegesen az erdőgazdálkodók részére készült, viszont ugyanezen szabályokat a fásításból történő fakitermelés során is be kell tartani, amennyiben az ott keletkezett faanyag értékesítésre kerül. 

Maga a szabályozás 2015-től él és kezdetektől vonatkozik az erdőből származó elsődleges termékek (pl. tűzifa, gömbfa, faforgács) közúti szállítására. Jelenleg az  Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet és az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet biztosítja az alapvető szabályozást e területen - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A rendszert az Nemzeti Adó- és Vámhivatal működteti, elsődleges célja az ÁFA fizetés teljesülésének biztosabbá tétele. 

A bejelentést az EKÁER internetes felületén (https://ekaer.nav.gov.hu) történő egyszeri regisztrációt követően (felhasználói név, jelszó), szállítmányozási tételenként kell megtennie az adózónak (pl. erdőgazdálkodó), vagy képviselőjének, illetve meghatalmazottjának. A bejelentés során meg kell adni a feladó és a címzett adatait, a feladás és kirakodás helyét, valamint az adott szállítmány tételre vonatkozó adatokat (termék kereskedelmi megnevezése, vámtarifaszáma 8 számjegyig, bruttó tömege kg-ban, adó nélküli ellenértéke). Minden bejelentett szállítmányhoz egyedi azonosító szám (EKÁER szám) generálódik, amely 15 napig él a rendszerben. Ez idő alatt lehet a szállítást elvégezni. Az igényléskor még bizonytalan paramétereket (forgalmi rendszám, fuvarozás kezdete) az érvényességi időn belül bármikor, de természetesen a szállítás megkezdése előtt, lehet megadni. A kirakodást követően annak idejét szintén rögzíteni szükséges a rendszerben, ezzel kerül az EKÁER szám lezárásra. Az EKÁER szám tehát azon termékegységet azonosítja, amelyet egy feladótól egy címzett részére, egy gépjárművel fuvaroznak a gépjármű adott útvonalon történő egyszeri mozgatása során.

Az erdőgazdálkodók számára elsősorban a belföldön a nem közvetlen végfelhasználó részére történő, első általános forgalmi adó köteles termékértékesítés, valamint a belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló, - Áfa tv. szerinti - termék értékesítése jelent érintettséget. Ezen túl azonban az Európai Unió más tagállamából Magyarországra történő - szintén az Áfa tv. szerinti - termék beszerzése is a szabályozás részét képezi, ez azonban inkább a fakereskedést végzők tevékenységét érinti.

A bejelentésre kötelezett adózóknak a tevékenységhez kötődően egy ún. kockázati biztosítékot szükséges fizetnie a NAV felé. A biztosíték mértékének folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban teljesített EKÁER számokhoz tartozó bejelentésköteles termékek együttes, adó nélküli értékének 15 százalékát. Fontos megemlíteni, hogy mentesül a biztosítékadási kötelezettség alól az, aki szerepel az állami adó-és vámhatóság által vezetett megbízható adózói adatbázisban vagy legalább két éve működik és szerepel az állami adó-és vámhatóság által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint a bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt. A „köztartozásmentes” adóhatósági nyilvántartásba kerülést kérelmeznie kell az adózónak, az nem hivatalból történik, azonban a feltételek fennállása esetén a bejegyzés gyorsan megtörténik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?