Ellenőrzést indít az Államkincstár: vigyázz, te is kaphatsz ilyen értesítést

agrarszektor.hu2024. július 22. 09:43

Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. Ebben hazánknak - más tagállamokhoz hasonlóan - nincs választási lehetősége, de részletes tájékoztatókkal segíti a Magyar Államkincstár és az Agrárminisztérium is a gazdálkodókat a minél nagyobb mértékű megfelelésben.

Az Agrárminisztérium által most kiadott tájékoztatóban bemutatásra kerülnek a július közepétől (zöldugar, zöldtrágya), valamint az augusztusban várható TMR vizsgálatok (gyomosság, túllegeltetés, öntözés, nádaratás, nem termelő tájképi elemek ellenőrzése). Továbbá ismételten bemutatásra kerül, miért fontos a helyszíni ellenőrzés megelőzése érdekében a gazdálkodói visszajelzés a TMR értesítésre.

Fontos kiemelni, hogy az idei évben a TMR egy adott eltérés érzékelését követően csak egyetlen egy jelzést ad az év során a kedvezményezett irányában, ha eltérést érzékel az egységes kérelemben bejelentett információk és a műholdképek között. Az tehát, hogy nem kap több jelzést a termelő, nem jelenti azt, hogy az előzőleg észlelt és jelzett meg nem felelés esetleg már nem él. A feltüntetett határidőn belül történő visszajelzésnek azért van kiemelt szerepe, mert azon esetekben, amikor a termelő semmilyen módon nem reagál az értesítésre, ott a területet helyszíni ellenőrzés keretében fogja megvizsgálni a hivatal. Javasolt ezért a jelzésben szereplő potenciális meg nem felelés mielőbbi feloldása a levélben jelzett lehetőségek szerint. A meg nem felelés tisztázása megtehető akár ellenbizonyító mobilGAZDA fotó készítésével, akár az EK felületen történő táblarajz korrekcióval, egy művelet bejelentésével vagy a kérelem részleges vagy teljes visszavonásával, amely tehát a termelő alapvető érdeke.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kérelem, termelő, ellenőrzés, augusztus, egységes-kérelem, agrártámogatások, magyar-Államkincstár, július, államkincstár, agrárminisztérium, mobilgazda,