Halálos baleset a mezőgazdaságban: lesújtó tragédiák történtek

agrarszektor.hu2024. július 22. 06:03

Évente számtalan munkabaleset történik Magyarország, a mezőgazdaság pedig az egyik legveszélyesebb ágazatnak számít. Ennek több oka is van, többek között az is, hogy az I. veszélyességi kategóriába sorolt mezőgazdaságban sokan alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatottat (alkalmi munkavállalót), ami során a helyismeret hiánya, a megfelelő oktatás elmaradása miatt nagyobb a munkabaleset bekövetkezésének esély. Bár a számok javuló tendenciát mutatnak és az agrárium az egyik legmodernebb ágazattá vált, ennek ellenére még mindig akadnak bőven komolyabb balesetek, idén júliusban pedig egy traktor vezető férfi életét vesztette munkavégzés közben - és ez bizony nem egyedi eset.

A halálos balesetek jelentős része a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része pedig a gépekkel való foglalatosság közben következik be. Érdemes szót ejteni arról is, hogy az állatok, a vegyszerek és a por is képes maradandó károsodásokat okozni, de ez persze nem törvényszerű. A nők esetében pedig nem ajánlatos traktort sem sokáig használni, főleg akkor nem, ha nem modern a jármű, hiszen akár meddőséget is okozhat. 

Javulnak a számok, de még mindig sok a baleset

Hogy átfogóbb képet kapjunk az elmúlt évek mezőgazdasági munkabaleseteiről, a KSH adatait vettük szemügyre: 2016-ban az agrárágazatban még 18 végzetes kimenetelű munkabaleset történt, 2017-re azonban 33 százalékkal, 2018-ra pedig további 17 százalékkal csökkent a számuk. A három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek száma is folyamatosan csökkent: 2016-ban 837, 2017-ben 654, 2018-ban 626 eset fordult elő. 2019-ben azonban újra megugrottak a számok: összesen 679 baleset történt, melyből 8 halálos kimenetelű volt és 4 súlyos csonkulással járt. Mind a 12 esetet férfi szenvedte el. A Munkavédelem Foglalkoztatás - felügyelet adataiból pedig az derült ki, hogy 2020-ban 614 munkabaleset történt az agráriumban - ebbe beletartozik a mezőgazdaság, a halászat és az erdőgazdálkodás is -, ez jelentősen kevesebb a 2019-es évnél. A férfiak száma 2020-ban is dominált, hiszen 503 esetben történt velük baleset, míg a nőknél 115-ször.

2021-ben romlottak a számok

A tavalyi évben 605 baleset történt a mezőgazdaságban, melyből 6 halálos kimenetelű volt, mind a 6 esetben férfi vesztette életét. A súlyos csonkolásos esetek száma 3 volt (szintén férfiak), egyéb súlyos sérülésekből pedig 6 esetet tartanak számon, 5 férfit és egy nőt. Az erdőgazdálkodásban és a halászatban azonban nem történt sem halálos, sem súlyos baleset. Az élelmiszeriparban viszont már nem ilyen jó a helyzet: 2020-ban 1392 baleset történt, melyből 2 súlyos csonkolással járt, de senki nem vesztette életét az ágazatban, ellenben 2021-el: ebben az évben ugyanis 1417 balesetből 5 halálos volt (két férfi és három nő), két férfi és egy nő pedig súlyos csonkulást szenvedett.

Mitől veszélyes ez az ágazat?

A mezőgazdaság az egyik legjobban fejlődő ágazattá nőtte ki magát, a modern technológia mondhatni, berobbant a termelők életébe. Ez persze a biztonságot is tovább növeli, ennek ellenére baleset - mint mindenhol - előfordulhatnak. A baj tulajdonképpen bármikor, bárhogy bekövetkezhet, de általánosságban elmondható, hogy a gépekkel való foglalatosság a legkockázatosabb, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülések is. De okozhat problémát a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használata, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek és állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak.

A tapasztalatlanság és a képzettség hiánya is okozhat gondokat: az I. veszélyességi kategóriába sorolt munkáltatók közül (például építőipar, mezőgazdaság, feldolgozóipar) sokan alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatottat (alkalmi munkavállalót), mely során a helyismeret hiánya, a megfelelő oktatás elmaradása miatt nagyobb a munkabaleset bekövetkezésének esélye - és, mint tudjuk, az agráriumban nem ritka a szakképzetlen munkaerő, főleg, ha fizikai munkáról van szó. Az oktatás hiányáráról az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Már 2024-ben is történt tragédia, baleset

Idén júliusban, ahogyan lapunk is beszámolt róla, áramütést szenvedett és meghalt egy permetező traktor vezetője Letenyén. a nagykerekű jármű permetező rúdja hozzáért a magasfeszültségű kábelhez. Amikor a 62 éves letenyei férfi ki akart szállni a traktorból, megrázta az áram.

Áprilisban pedig tizennégy személyt kellett kórházba szállítani, miután ammónia jutott a levegőbe egy kisvárdai üzem egyik helyiségében. Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, de szerencsére rövid időn belül el is hagyhatták a kórházat. A súlyos ammóniamérgezés egyébként tüdőkárosodást és akár halált is okozhat, így szerencse, hogy nem történt nagyobb tragédia.

Emelkednek a bírságok is

Sajnos 2023 sem telt el tragédia nélkül, összesen kilencen vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés során. A hatóságok is egyre komolyabban veszik a biztonságos munkavégzést, amit jól mutat az is, hogy 2024. február 14. napján megjelent egy új jogszabályváltozás a Magyar Közlönyben (24 és 25/2024. (II.14.) Korm. rendelet). Emellett változik az úgynevezett munkaügyi bírság alsó határa is, mégpedig 30.000 Ft-ról 150.000 Ft-ra, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

Újabb veszély a láthatáron?

Bár az adatok is azt támasztják elő, hogy ugyan javulni látszik a helyzet, az ördög nem alszik, és újabb gondokkal találhatják szembe magukat az ágazat szereplői: ez pedig nem más, mint a tűz. Évről évre nagyobb veszélyt és megoldandó problémát jelentenek a mezőgazdasági tűzesetek. Ezek ugyanis adott esetben rendkívül gyorsan el tudnak terjedni, nagy területet érinthetnek és tekintélyes anyagi és egyéb kárral járhatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatközlése alapján 2022-ben mintegy 331 négyzetkilométernyi terület égett le Magyarországon, ami tízszerese volt az egy évvel korábbinak. A szabadtéri tűzesetek száma 2022-ben 971 volt, ami 9%-kal volt több, mint 2021-ben. A mezőgazdasági tüzek mintegy 54%-a az aratással függ össze, ami pedig a gabonatáblákon történt tűzeseteket illeti, abból 571%-kal volt több az egy évvel korábbinál, míg a leégett gabona összterülete elérte a 338 hektárt, ami pedig 33-szorosa volt a 2021-es számoknak. Ezek még annak fényében is elég riasztó statisztikák, hogy tudjuk, a 2022-es év rendkívül aszályos volt. 2022-ben az ismert adatok alapján mintegy 85 mezőgazdasági erő- és munkagép égett ki. Éppen ezért kiemelten kell erre is figyelni a jövőben a balesetek elkerülése érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
traktor, mezőgazdaság, baleset, mezőgazdasági-gépek, mérgezés, agrároktatás, mezőgazdasági-gép, figyelemfelhívás, mezőgazdasági, tragédia, tűzeset, halálos, mezőgazdasági-munka,