Megvan, mekkora eső jön a héten Magyarországon: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu2024. július 22. 18:26

Csak kevés enyhítették számottevően a csapadékhiányt az elmúlt napok záporai, a középső országrészben és keleten sokfelé igen száraz a talaj, pedig nyári kapás növényeinknek ebben az időszakban lenne szükségük a legtöbb csapadékra. Habár a szombati átmeneti kisebb lehűlés óta ismét 30 fok környékére melegedett a levegő, a forróság egyelőre nem tér vissza, ugyanakkor jelentősebb csapadék a héten is csak kevés helyen valószínű.

A múlt héten is minden nap előfordultak záporok, zivatarok hazánkban, de nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék csak szerdán és szombaton fordult elő - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Szerdán az ország keleti felén, a Tisza mentén és foltokban a Tiszántúlon enyhítették az aszályt záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadások kísértek, majd szombaton a délnyugati országrészben hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Az elmúlt öt nap csapadékmennyisége az említett területeken sokfelé alakult 10 és 30 mm között, míg a Dunántúl északkeleti felén, az Alföld nyugati és keleti peremén valamint az Északi középhegység jelentős részén alig esett.

A talaj felszín közeli része átnedvesedett az elmúlt hét nagyobb felhőszakadásai és esői által érintett tájakon, és a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, az ország jelentős részén a lehullott csapadék azonban éppen csak a nedvességtartam szinten tartásához volt elegendő, ez a szint azonban többfelé igen alacsony. A felső egy méteres talajréteg a Mezőföldön, az Alföld nyugati, déli valamint keleti tájain kritikusan száraz, a növények csak a mélyebb rétegben találnak nedvességet. Hazánk területének közel kétharmadán közepes vagy nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg.

A hőmérséklet múlt kedden tetőzött, akkor az Alföldön 37 és 42 fok közé melegedett a levegő, de máshol is 32-36 fokot mérhettünk. A hét közepén kissé mérséklődött a forróság, éjszakánként egyre többfelé hűlt 20 fok alá a levegő, de a maximumok továbbra is 30 fok fölött alakultak. Szombaton az északkeleti országrész kivételével jelentősen lehűlt az idő, de vasárnap ismét 30 fok körüli csúcsértékek voltak jellemzőek. A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi kalászosok és a repce aratása befejeződött, a betakarítás időszakának második felére jellemző meleg, nagyrészt száraz idő kedvező volt a munkára.

A napraforgó és a kukorica elvirágzott, vagy a virágzás végén jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Ezt azonban öntözés nélkül csak néhány nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet az állományok. A hőség a virágzás időszakát is lerövidítette, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni. A fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet, zöld tömegben egyelőre még nem látnak nagyon nagy elmaradást a műholdak.

A folytatásban eleinte mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időben lesz részünk, majd a hétvégén egyre többfelé tér vissza a kánikula, és a száraz idő. A hét közepéig több hullámban az eddigieknél hűvösebb légtömegek érik el hazánkat, így mérséklődik a meleg, csütörtökön országszerte 30 fok alatt alakulnak a maximum értékek, és elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani, melyeket lokálisan felhőszakadás is kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége azonban csak kevés helyen, főként az Északi-középhegység térségében és egy-egy felhőszakadás által érintett foltban haladhatja meg a 10 mm-t. Péntektől csökken a csapadékhajlam, és melegszik az idő, a hétvégén száraz, meleg időre van kilátás, de vasárnap este újabb hidegfront várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
repce, talaj, csapadék, öntözés, eső, időjárás, előrejelzés, kalászos, hőmérséklet, csapadékhiány, alföld, meleg, felhőszakadás, vegetáció,