Ez durva: hamarosan tényleg ilyen tejet fogunk inni Magyarországon?

MTI2024. július 23. 11:32

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője az M1 aktuális csatornával. Kocsis Róbert elmondta: most épp a közép-afrikai Csádból érkezett egy küldöttség, hogy tanulmányozza a magyarországi feldolgozási eljárást.

A kapcsolat megerősítésére együttműködési megállapodás írt alá a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezetője. A magyar ügyvezető elmondta: a tevetej feldolgozási technológiája meghosszabbítja az eltarthatósági időt, higiénikus fejést tesz lehetővé, és biztosítja a kiskereskedelmi láncok teljes ellátását is. Hozzátette, hogy a tapasztalataik birtokában szívesen működnek együtt minden olyan országgal, amely megkeresi őket. Soudy Imar Djibrine, a CECOQDA igazgatója elmondta, hogy a háborús időket maga mögött tudó Csád a gazdasági nyitás politikáját választotta, és ennek keretében az élelmiszeripari és élelmiszer-ellenőrzési együttműködés terén is szorosabban együtt kíván működni magyar partnereivel.

Hangoztatta azoknak a tapasztalatoknak a fontosságát, amelyeket a több mint egy évszázados múlttal rendelkező Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet tud átadni az alig tíz éve létrehozott CECOQDA-nak. A csádi igazgató jelezte, hogy egyebek között a mikrobiológiai és biokémiai vizsgálatok terén szeretnék fokozni együttműködésüket a magyar féllel, de számos közös lehetőség mutatkozik az állattenyésztés speciális ágazataiban - például a mesterséges megtermékenyítés terén - és a kutatás egyéb területein is. Úgy vélte, a kialakult kapcsolatnak köszönhetően elősegíthetik, hogy a helyi termékeket, köztük a tevetejből készült árucikkeket win-win jellegű együttműködés keretében értékesítsék.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, magyar-termék, magyar, tejtermék, tejtermelés, együttműködés, magyarország, kapcsolat,