Ijesztő jóslat érkezett: rengeteg erdő szenvedhet óriási károkat 2027-ig

Ijesztő jóslat érkezett: rengeteg erdő szenvedhet óriási károkat 2027-ig

agrarszektor.hu
A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában. Mindezen kihívások mellett egyúttal az innováció fontosságára is felhívják a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.

A világ erdeinek állapota 2024-es jelentés az innovációról az erdőgazdálkodásban a fenntarthatóbb jövő érdekében kiadvány a FAO római központjában zajló Erdészeti Bizottsági ülés első napján került bemutatásra. A bizottság a FAO legmagasabb szintű erdőkkel foglalkozó szerve, amely a legfontosabb szakpolitikai és szakmai ügyek azonosításával és azok megoldásaival foglalkozik. A kiadvány szerint bizonyítékokkal alátámasztható az az állítás, hogy a klímaváltozás hatására az erdők kitettsége az erdőtüzeknek és kártevőknek nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága is emelkedik - korábban érintetlen területeket is sújtva -, ami a tavalyi év során mintegy 6 687 megatonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. A boreális erdőtüzek ezt megelőzően is a globális széndioxid-kibocsátás 10%-ért voltak felelősek, ám 2021-ben - főleg a hosszú, aszályos időszak miatti súlyosabb tűzesetek okán - ezen erdőtüzek új rekordot döntöttek, az erdőtüzek számlájára írható kibocsátások negyedét okozva.

A fakitermelés eközben rekordszinten dübörög. A járvány alatt valamelyest bezuhant a szektor, ám azóta a termelés újra elérte az évi 4 milliárd köbmétert. Mintegy 6 milliárd ember használ faanyagnak nem minősülő erdészeti termékeket és a világ rászoruló lakosságának 70%-a él erdei javakkal a táplálkozás, orvosság, energia, jövedelem és egyéb célok biztosítására. Becslések szerint a fanyersanyag iránti globális kereslet akár 49%-kal is nőhet 2020 és 2050 között. Mindezen kihívások mellett a FAO kiadvány amellett érvel, hogy az innováció révén az erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú lépést tehetünk a fenntartható fejlődési célok megvalósítása felé.

A FAO elismeri, hogy a tudomány és innováció fontos elemei az erdészeti alapú megoldásoknak. Az erdők állapotáról szóló jelentés ezen kiadása fontos tudással szolgál Szervezetünknek a bevált innovációk terjesztéséhez a szektorban. Hiszem, hogy a FAO tagországai és más partnerek is segítséget kapnak általa a felelős, befogadó és kulcsfontosságú újítások bevezetéséhez az erdőgazdálkodásban, erősítve az agrár-élelmezési rendszerek fenntarthatóságát és ellenálló képességét, hozzájárulva egy jobb jövőhöz mindenki számára

- írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a jelentés előszavában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?