A belgák nem viccelnek: hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

agrarszektor.hu2024. július 24. 16:31

A mezőgazdasági munkák újabb területét hódították meg a drónok. Egy belga kezdeményezés keretén belül már a pilóta nélküli légi járművekkel történő vetés és trágyázás is lehetővé vált. Bár a kezdeményezés kétségkívül számos előnnyel jár, a belga kutatók szerint a drónos vetés a belátható közeljövőben még nem fogja felváltani a hagyományos vetőgépeket a földeken.

Nagyot léptek előre a belgák a drónok mezőgazdasági felhasználása terén: őszi rozsot vetettek egy pilóta nélküli légi járművel. Ezt a flamand mezőgazdasági kutatóintézet (ILVO) Agriflight céggel való együttműködése tette lehetővé, amely Flandriában elsőként kapott engedélyt drónokkal történő vetésre és trágyázásra. Jonathan Van Beek, az ILVO kutatója szerint a drónnal történő vetéssel csökkenthető a talajra nehezedő nyomás, ezáltal pedig a szántóföldek parlagon hagyásának időtartama is. A megoldás ezáltal a talaj megbolygatása nélkül gyomelnyomást és korai csírázást eredményez - írta meg a Future Farming.

A vetődrónt, a DJI egy módosított permetező drónját az ILVO egy Hansbeke melletti mezőn prezentálta az Agro-ökológiai Tesztplatform éves demónapján, még július elején. A rendezvényen azt is bemutatták, hogyan lehet a drónt őszi rozs vetésére használni. Ahogy Jonathan Van Beek magyarázta,

a drón alatt egy vetőmodul lóg, amely egy forgó tárcsával rendelkezik. Ez a gépben előre beállított módon képes szétszórni a magokat.

Folyamatos földi lefedettség

Az ILVO munkatársa szerint drónos vetés több előnnyel is jár. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a gazdáknak nem kell előkészíteniük a földet. Különösen a rossz állapotú földeken jelenthet előnyt, hogy nincs szükség nehéz gépekre, amelyek megterhelnék a talajt. Ráadásul a vetőmagokat a már meglévő növényállomány közé is lehet dobni.

Amikor ezeket a növényeket betakarítják, az új magok már csíráznak, ami szinte állandó talajborítást biztosít. Ez csökkenti a gyomok növekedését, és ezáltal a gyomirtó szerek szükségességét is. Ráadásul a talaj minősége is javul az állandó zöld borításnak köszönhetően

- tette hozzá Jonathan Van Beek.

Bár az előnyök egyértelműek, egy nagy hátrány továbbra is fennáll: a vetődrónok használatára vonatkozó jogi keret hiánya. Az ILVO szakértője szerint ugyanis a drónpilótáknak, esetleg a gazdálkodóknak is kiadják az engedélyeket, ugyanakkor a jogszabályokat még nem igazították ehhez az újításhoz.

Mi várható a jövőben?

Az ILVO szakemberei nem hiszik, hogy a vetődrónok minden mezőgazdasági módszert fel fognak váltani. Jonathan Van Beek hangsúlyozta, csak azt szeretnék bemutatni, hogy ezek a drónok nagyon hasznosak lehetnek bizonyos alkalmazásokban. A szélesebb körű elterjedéshez azonban szükség van a jogszabályok kiigazítására, hogy a vetődrónok használata teljes mértékben integrálódjon a mezőgazdasági ágazatba.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetés, zab, jogszabály, vetőgép, drón, belgium, kísérlet, trágyázás, dróntörvény, drónhasználat, mezőgazdasági drón,