Drasztikus lépésre készül Amerika: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu2024. július 24. 14:31

Újabb fordulatot vett az Egyesült Államokat sújtó madárinfluenza-járvány ügye: Colorado elkezdte megkövetelni a tejüzemektől, hogy hetente vizsgálják meg a tejkészleteket a vírusra. Egy szövetségi szakemberekből álló csapat pedig a napokban érkezett az államba, hogy segítsen kivizsgálni a teheneket érintő, egyre súlyosbodó járványt, amely azóta elkezdett átterjedni a baromfiállományokra és az emberekre is.

Az állam célja, hogy azonosítsa azokat a gazdaságokat, amelyek fertőzöttek lehetnek, és átterjeszthetik a betegséget más tejüzemekre vagy baromfiállományokra, miután az Egyesült Államokban az eddigi legnagyobb csoportos emberi megbetegedés ebben a hónapban egy coloradói gazdaságban fordult elő. A tejelő tehenekhez köthető madárinfluenza-fertőzések az elmúlt hetekben 3,1 millió tojócsirkét pusztítottak el Coloradóban, és több baromfiipari dolgozó tesztje is pozitív lett - írta meg a Reuters. Azóta, hogy március végén először mutatták ki a tehenekben a madárinfluenza vírusát, Colorado állam 47 tejelő állományban erősítette meg a fertőzéseket, és a legutolsó adatok szerint az esetek mintegy 60%-át az elmúlt hónapban észlelték. Országos szinten 13 állam mintegy 168 állományban jelent meg a fertőzés tavasz óta.

Coloradóban a több millió csirke leölése után hozták azt az előírást, hogy a tejelő tehenekkel rendelkező gazdaságoknál hetente meg kell vizsgálni az ömlesztett tejkészleteket - mondta el Maggie Baldwin, az állami állatorvos egy interjúban. Az adatok szerint az állam tojótyúkállományának mintegy 70%-át kellett elpusztítani. Maggie Baldwin rámutatott, hogy ez is azt jelzi, hogy amit eddig csináltak, az nem volt eléggé hatékony, ezért itt az ideje a stratégiaváltásnak.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) április vége óta írja elő az államhatáron túlra szállított tejelő tehenek vizsgálatát. A minisztérium később önkéntes programot indított az ömlesztett tejszállítmányok vizsgálatára. Maggie Baldwin szerint az USDA járványügyi „csapata” a héten érkezett Coloradóba, hogy felmérje, hogyan terjedhet a vírus az ottani tejüzemek között.

Júliusban hat coloradói mezőgazdasági dolgozó tesztje pozitív lett madárinfluenzára, miután egy fertőzött tojásfarmon csirkéket öltek le - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). Több mint 150 munkás érintkezett a fertőzött baromfival, és 69-nél jelentkeztek a tünetek, akiket megvizsgáltak - közölte a coloradói közegészségügyi és környezetvédelmi minisztérium. A hivatal pénteken egy másik coloradói baromfifarmról jelentett egy feltételezett pozitív emberi esetet. Mintegy 350 ember vett részt a csirkék levágásáben azon a farmon, ahol 23 dolgozónál jelentkeztek a tünetek, és őket tesztelték. A CDC nem erősítette meg a feltételezett pozitív esetet. A vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak - közölte kedden a coloradói egészségügyi minisztérium.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
usa, madárinfluenza, amerikai-egyesült-Államok, állategészségügy, tejelő-tehén, tehénállomány, tejelőszarvasmarha-telep, szarvasmarha-állomány,