Ezt jó, ha mindenki tudja: váratlan hírek érkeztek az egységes kérelmekről

agrarszektor.hu2024. július 24. 10:29

A 2024-es évben június 10-én zárult le az egységes kérelmek 61 napos beadási időszaka. Közel 160 ezer termelő összesen mintegy 5 millió hektárra adott be 560 ezer kérelmet. Az AÖP 2024-ben is nagy népszerűségnek örvendett, emellett a fiatalgazda-támogatást igénylők száma is jelentősen nőtt. Az állatalapú termeléshez kötött támogatások közül a hízott bika-kérelmek száma csökkent a legnagyobb mértékben, több mint 10 százalékkal.

Idén az egységes kérelmeket április 10-től június 10-ig lehetett online beküldeni, összesen 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímre. A legfőbb, minden gazdát érintő változás 2023 óta a teljeskörű elektronikus kapcsolattartás bevezetése volt: a kérelmezők a benyújtástól a kifogásokig minden iratot online nyújthattak be, amire a Magyar Államkincstár szintén ilyen módon reagált vagy fog a jövőben visszajelzést adni - olvasható a MÁSZ oldalán. Mivel a június 10-ei határidő jogvesztő volt, ezért az ezután beérkező kérelmeket automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

Fontos, hogy az idei évtől bővült a gyepes gyakorlatok száma. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének sok éves kitartó kérése végre meghallgattatott, és új vállalásként lehetett választani a hátsó felfüggesztésű vagy vontatott, szársértő nélküli kasza használatát. Plusz pont járt még az őshonos állatok legeltetésére vagy a minimum 10 centiméteres tarlómagasság hagyására.

Kevesebb állatra adtak be idén támogatási kérelmet

Az állattenyésztési ágazatok esetében nem voltak jelentős változások a tavalyi igénylési és jogosultsági feltételekhez képest. Az Agrárminisztérium adatai alapján a tejhasznú tehenek után közel 206,5 ezer darab, az anyatehenek után pedig csaknem 223,7 ezer darab állatra adtak le kérelmet, amely számok a tavalyi évhez képest szinte stagnálást mutatnak. Ezzel szemben a hízott bika jogcímen idén 3436 termelő adott le igénylést, a kérelmezett egyedek száma (közel 62,2 ezer) egy év alatt jelentősen, mintegy 12%-kal csökkent. A létszámváltozás fő oka lehet a szakszerű apaállat-használat kiterjesztése hízóbikára, ami némi többletadminisztrációval jár, és ezt idén kevesebb gazda vállalta.

A kérelmezőnek a tenyésztőszervezetek segítségével igazolniuk kell a Kincstár felé, hogy a kérelmezett hízóbika apja központi lajstromszámmal (KPLSZ), vagy ha külföldi, akkor azzal egyenértékű papírral rendelkező, minősített tenyészbika. A hazai születésű egyedeknél ez semmilyen többletadminisztrációval nem jár, mivel a Kincstár a TER-ből és az ENAR-ból be tudja szerezni ezeket az adatokat. Többletmunka a külföldről vásárolt import hízóbikákkal van, amelyek esetén az egyed apjának adatait, annak fajtája szerinti illetékes tenyésztőegyesülettel kell jóváhagyatni. Vagyis ha például egy importbika apja charolais, akkor a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének kell az apa adatait és pedigréjét vagy származási dokumentumát megküldeni az igazolás kiállítása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, agrártámogatás, anyatehén, tehén, állattartás, anyajuh, egységes-kérelem, állatállomány, tenyészbika, állatlétszám, tejhasznú, hízó, termeléshez kötött támogatás, AÖP,