Farkas kóborol a közelben: felszólították a lakosságot

agrarszektor.hu2024. július 24. 09:46

Több mint hét év után történt újabb megerősített farkasészlelés Burgenlandban. Ezúttal Draßmarkt (Vámosderecske) közelében, Kőszegtől nem messze egy vadkamera által készített felvételeken tűnt fel egy fiatal példány.

Fiatal farkast észleltek az osztrák-magyar határ közelében, Draßmarkt (Vámosderecske) közelében. Egy, a település közelében, az erdő szélén elhelyezett vadkamera két fotót is készített róla, az elsőt kedden reggel - írta meg a VEOL.hu. Miután a vadászok látták a készült képeket, az Állami Vadászati ​​Osztályon keresztül megkeresték a Vadtudományi Intézetet. Ott egyértelműen megállapították, hogy egy farkast sikerült lencsevégre kapni - mondta Anton Putz kerületi vadász.

Három nappal később a farkast ismét megörökítette a kamera, a szakértők szerint a fiatal hím valószínűleg új falkát keres. Vámosderecske környékén óvintézkedések bevezetése mellett döntöttek: első körben információs táblákat helyeztek ki a lakosok számára a közelben ólálkodó állattal kapcsolatban. Wolfgang Seidl, a természetvédelmi osztály vezetője elmondta, ezeket elsősorban az erdőbe vezető utak menték állítják fel. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a farkas még mindig a burgenlandi település környékén van, vagy esetleg már továbbállt.

Az farkassal való találkozás során kulcsfontosságú a helyes viselkedés

A farkas jelenléte leginkább más állatokra fenyegető: Ausztria más tartományaiban nem ritka, hogy legelő tehéncsordákra támadnak farkasok, Burgenlandban azonban ez nem jellemző. Hans Peter Weiss állami vadászati ​​koordinátor szerint ennek egyrészt az az oka, hogy Burgenlandban csak szórványos tűnnek fel farkasok, amelyek aztán rövid időn belül tovább is állnak, másrészt általában kevesebb a legeltetés.

A Burgenlandban található legelőink könnyebben védhetők, mint az alpesi régióban, így eddig nem volt kimutatható hatása a mezőgazdaságra vagy a vadászatra a farkasok jelenlétének

- mondta Hans Peter Weiss.

Éppen ezért kicsi az esélye annak, hogy ember is találkozzon farkassal Burgenlandban, ugyanakkor nem kizárható. Abban az esetben, ha ez valóban megtörténne, Anton Putz kerületi vadász óvatosságot és higgadtságot javasol. Egy ilyen vérfagyasztó találkozó esetén legfontosabb, hogy nyugodt maradjon az ember. A szakember szerint az embertől alapvetően tartó farkasokat meg lehet próbálni kiabálással és tapsolással elijeszteni, mivel ezek az állatok egyébként is kerülik az embereket. A vadász azt viszont külön kiemelte, a kutyasétáltatóknak mindenképpen célszerű pórázon tartaniuk az ebeiket.

A statisztikát tekintve  az elmúlt években többször is észleltek farkasokat Burgenlandban. Az utolsó megerősített farkasészlelés azonban 2017-ben volt. Az állami vadászati ​​koordinátor elmondta, nem valószínű, hogy idővel megtelepednének a farkasok Burgenlandban és ezáltal a magyar határ közelében, mivel Ausztria alpesi vidékei sokkal megfelelőbbek számukra. Azt azonban hozzátette, az Európai Unióban és Ausztriában is döntés született arról, hogy a farkasok magas szintű természetvédelmi státuszba kerültek, így a populáció növekedésére mindenképp számítani lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ausztria, osztrák, figyelmeztetés, vadász, farkas, ragadozó, populáció, határ, vadállomány, vadállat, elővigyázatosság,