Figyelmeztetést adtak ki: csak ez a 7 megye úszhatja meg ma a vihart

agrarszektor.hu2024. július 24. 08:46

A zivatarveszély miatt hét megye kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki július 24-ére a meteorológiai szolgálat. A HungaroMet Zrt. tájékoztatásából az is kiderült, hogy a zivatarokat általában intenzív csapadék, viharos széllökések, valamint jégeső is kísérheti. Mint írták, délután az ország északkeleti harmadában az egymást követő zivatarcellákból felhőszakadás is előfordulhat, illetve ott heves zivatar kialakulása sem zárható ki, melyet erősen viharos széllökések is kísérhetnek. Estére, késő estére mindenütt lecseng a zivatartevékenység.

A legfrissebb előrejelzések szerint északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre is lehet számíthatani. Zápor, zivatar legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű, ám északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt - írta meg a met.hu. A mai nap során sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében átmenetileg szintén viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-32 Celsius-fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18-26 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

A zivatarveszély miatt a HungaroMet Zrt. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyék kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, ám emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Emellett felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A magas, akár 25 Celsius-fokot is meghaladó középhőmérséklet miatt pedig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékre van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Szerda estétől Magyarország döntő részén derült lesz az ég, de észak, északnyugat felől sodródhatnak felhők az ország fölé, így lesznek felhős körzetek is. Este legkésőbb északkeleten, keleten is megszűnik a zivatartevékenység, ezt követően legfeljebb elvétve lehet zápor. Az északi, északnyugati szél hajnalra átmenetileg jelentősen veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15-20 Celsius-fok között alakul, de az északkeleti hidegre hajlamos szélcsendes helyeken ennél hűvösebb lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, hőség, zivatar, figyelmeztetés, vihar, felhőszakadás, széllökés, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés, viharos szél,