Fontos dologról döntenek októberben az EU-ban: ez rengeteg termelőt érint

agrarszektor.hu2024. július 24. 08:14

Az Európai Bizottság a ToBRFV vírus elleni védekezési szabályok enyhítésén dolgozik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy valószínúleg megszűnik a kórokozó Q-státusza (karantén státusza). Ez a Növényekkel, Állatokkal, Élelmiszerrel és Takarmánnyal foglalkozó Állandó Bizottság (SCOPAFF) legutóbbi brüsszeli üléseinek eredménye, miután a júniusi és júliusi brüsszeli üléseken a tagállamok nagy többsége támogatta, hogy a ToBRFV jelenlegi Q státuszát az alacsonyabb, RNQP státuszra (vizsgálatköteles nem karantén károsítók és kórokozók; regulated non-quarantine pests) állítsák át.

Az RNQP státusz esetén a növények vagy növényi termékek kereskedelmére és szállítására ugyan vonatkoznak bizonyos követelmények, de a felszámolási intézkedések már nem kötelezőek, mivel az RNQP-státusz célja a gazdasági károk megelőzése vagy korlátozása egy adott ágazatban. A Bizottság legkésőbb októberben szeretne szavazni ebben a kérdésben a holland mezőgazdasági minisztérium értesülései szerint. Hollandia már 2022-ben is támogatta ezt a könnyített minősítést, de a javaslat akkor nem kapott kellő támogatást - írja a FruitVeB

Hollandia kijelentette, hogy a nagy paradicsomtermő területek, mint például Hollandia és Szicília, már nem tudnak megszabadulni a ToBRF vírustól. Hollandia nem tudja végrehajtani az előírt védekezési intézkedéseket szemben olyan tagállamokkal, ahol a termelő vállalatok elszórtabban helyezkednek el. Ráadásul Hollandiában már túl sok fertőzés történt ahhoz, hogy a kórokozót eradikálni lehessen. A minisztérium szerint a holland paradicsomtermesztők számára túl drága (20 euró négyzetméterenként) lenne, ha más növénykultúrára kellene áttérniük, ráadásul ezzel megzavarnák más kultúrák, termesztett növények piacát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, növényvédelem, növény, hollandia, holland, karantén, növények,