Heti fókusz: Eltérő évjáratokban nagy hozambiztonsággal felvértezett kalászos fajták (x)

PR2024. július 24. 06:58

Az eltérő évjáratokhoz és szélsőségekhez való alkalmazkodás a kulcs, a fokozott stressztolerancia határozza meg a nemesítési irányokat kalászosban. Melyek a megbízható teljesítményt nyújtó fajták/hibridek? A válaszokért kattintson!

Varga Gábor
SAATEN-UNION
Kiss Nikolett
Syngenta


Varga Gábor, SAATEN-UNION

A legnagyobb hasznot számos évjáratban nem feltétlenül a legmagasabb hozamot ígérő, hanem sokkal inkább a körülményeinkhez legjobban illeszkedő, stabil termőképességű (ún. igásló típusú) fajtával tudjuk elérni.

Bár egy-egy fajta vagy hibrid gyakorlati értékét sok jellemző alapján ítéljük meg, a legfontosabb tulajdonságnak a termőképességet és a termésstabilitást tekintjük. Ugyanakkor lehetőségeinkhez és a piaci igényekhez mérten törekszünk a legjobb minőség előállítására, szem előtt tartva a lehető legnagyobb haszon elérését. És nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy speciális helyzetekben speciális típusokra van szükség. A SAATEN-UNION hagyományos kalászos fajtákból és innovatív hibridekből álló portfóliója, valamint a hozzájuk kapcsolódó technológia minden igényre – mennyiség, minőség, speciális elvárások – kínál megoldást.

Ha a termés mennyisége áll a középpontban

A termelési alap kiválasztásakor a termőképesség a termésstabilitással összeforrva meghatározó jelentőségű. Ezért a SAATEN-UNION Hungária Kft. nemesítési, technológiai és gyakorlati szempontból egyaránt egyedülálló, a legfontosabb értékmérők alapján jól szegmentált fajtákból felépülő őszikalászos-programot ajánl a gazdaságok figyelmébe.

Közismert, hogy cégünk a Kárpát-medencei körülményekhez jól alkalmazkodó, nagy hozamú, jó évjárat-stabilitású hagyományos őszibúza-fajtákat kínál. Ezeknél a nagy termőképesség alaptulajdonságnak számít, amire a legjobb példa a csúcshozamokra képes CHEVIGNON fajtánk. Ezen túl számos fajtatípusunk a mennyiség és minőség zseniális kombinációját képviseli.

A hagyományos fajtákon kívül cégünk a HySEED program segítségével több mint egy évtizede a kiváló terméspotenciálú, a termőhelyi és a táblaszintű eltéréseket jól kompenzáló, kiemelkedő agronómiai hasznú hibridkalászosokkal is foglalkozik. A hibridek nagy genetikai értéket képviselnek, korszerű, intenzív technológiával termesztve stabilan teljesítenek, a környezeti stresszorokra jól reagálnak és értékesíthető minőséget szolgáltatnak.

Ha a termés minősége áll a középpontban

Akkor jó döntés a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Megítélésünk szerint jelenleg a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra és -hibridekre alapozottan a homogén minőségre érdemes törekedni, csökkentve a termelési és a gazdasági kitettséget.

Cégünknek kalászosprogramjában valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza. Sőt, egyes búzahibridek, mint a HYWIN, továbbá a legújabb generáció tagjai, mint az SU HYCARDI és a SU HYTONI, bizonyítják, hogy nagy hozamok mellett is elérhető a malmi minőség.

Fajtáink közül a kiemelkedő minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt SU MENDOZA, LINDBERGH és GENIUS évek óta biztosítja a kiszámíthatóságot és az évjárat-stabilitást. Portfóliónk ugyancsak magas minőséget produkáló tagja az APEXUS, amely országszerte nagy sikér- és ­fehérjetartalmú árualapot ad. A legkiválóbb alkalmazkodóképességgel, nagyon stabil hozammal és malmi adottságokkal bíró fajtánk a bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON.

A megkésett vetésekben stabilan termő, hatékonyan alkalmazható, magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó járóbúzáink, a LENNOX és az SU ALVIUS is hatékony választ adnak a termelési kihívásokra.

Speciális igényekre szabva

Az elmúlt években dinamikusan nőtt a hazai vetésszerkezetben a durumbúza jelentősége. Kiváló eredmények érhetők el az őszi – télálló – fajtatípusokkal, köztük a jól ismert WINTERGOLD és a legújabb WINTERSONNE és WINTERSTERN fajtákkal. Hiszen ezeknek a fajtáknak a termésstabilitás mellett szintén fontos értékmérője a termőképesség, az egészséges termés és a kiemelkedő minőség.

A durumbúza mellett egyéb olyan őszi kalászos fajok erősödése is tapasztalható – jó példa erre az őszi rozs, hibridrozs –, melyek klímaérzékenysége kisebb, mint a búzáé, viszont hasonlóan sokszínűen felhasználhatók. Ezek kiváló alternatívát kínálnak – a jövedelmezőségi szempontokat is figyelembe véve – a sokszínű vetésszerkezet, a fenntartható mezőgazdaság és a jól értékesíthető, egészséges árualap vagy takarmányalapanyag biztosításához. Hiszen a rozs alkalmas a teljes növény szenázs célú vagy egyéb tömegtakarmány-felhasználásra, továbbá szemtermése a humán élelmezésre és az abrakfogyasztó állatok takarmányozására. A rozsnövényben és kiemelten a hazánkban is forgalomban lévő rozshibridekben – SU PERFORMER, SU PERSPECTIV, SU BENDIX és SU ARVID ugyanis több van, mint amit jelenleg hasznosítunk a termelésben.

Végezetül két olyan szegmensre hívom fel a gazdálkodók figyelmét, amelyek termesztéstechnológiai szempontok és termésbiztonság alapján is különlegesek. Ezekkel a SAATEN-UNION ősziárpa-termékkörében találkozhatunk a jól ismert hagyományos fajták mellett. Ide tartoznak a vírusrezisztens fajták – FASCINATION, SENSATION, PARADIES – és a hibridárpa – SU HYLONA. Ezek mérhető előnyöket mutatnak a hagyományos fajtákhoz képest, vitalitásuknak, jó tápanyagfelvételüknek, technológiai rugalmasságuknak köszönhetően a hozamok magasabbá és kiegyenlítettebbé válnak.

A bemutatott kalászos fajtákat és hibrideket területi szaktanácsadó kollégáink segítségével, továbbá a termelési tapasztalatok alapján és kiadványainkon keresztül még jobban megismerhetik. Biztosak vagyunk benne, hogy az igényeket folyamatosan fejlesztett portfóliónk segítségével, valamint a kapcsolódó technológiák megismertetésével széles körűen ki tudjuk szolgálni.


Kiss Nikolett, Syngenta

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehetett panasz a téli feltöltőcsapadékra, a tavaszi hónapokban már sok helyen szomjaztak a kalászosok, április végén lokálisan fagypont alá is süllyedt a hajnali hőmérséklet. A tél enyhe volt, kifagyásoktól nem kellett tartani, a tavasz hirtelen forrósággal köszöntött ránk és sokáig nem hozta a kívánt csapadékmennyiséget sem.

A mezőgazdaságban soha nincs két egyforma év. Hol az extrém szárazság, hol az évszaknak nem megfelelő hőmérséklet, hol a túl sok csapadék és annak következtében a gombás betegségek állítják kihívás elé a termelőket.

A fent említettek felettébb nehéz körülményeket teremtenek a gazdáknak, de legalább akkora kihívás elé állítják a nemesítőházakat, hiszen ilyen extrém évjárathatásokhoz genotípus legyen a talpán, mely könnyen alkalmazkodik. A stressztolerancia már nem egyenlő azzal, hogy a fajtát/hibridet „felkészítjük” a várható körülményekre, hanem edzetté tesszük a kiszámíthatatlanra. S hogy mit értek ezalatt? Az elmúlt pár évben nem volt elég az őszi búzák esetében például, hogy „túlélte a telet”, késő áprilisi, hajnali erős fagyokkal kell gyakorta szembe néznie. A csapadékhiány legtöbbször nem csak a legfontosabb időszakban jelentkezik (tavaszi újraindulás, szemkitelítődés), hanem a csírázás és bokrosodás idejében is deficittel találkozhat az állomány, vagy éppen aratás előtt érkezik meg egy szélsőséges vihar, mely ledönti a lábáról a gabonát, elmossa a minőséget, késlelteti a betakarítást.

A Syngentánál az elmúlt pár évben, reagálva a termesztési körülményekre, időjárási anomáliákra, még határozottabban rajzolódott ki az irány a nemesítésben: fokozott stressztolerancia- fagytűrés, szárazságtűrés, betegségellenállóság, és stabil, magas hozam, jó minőség.

A megfelelő növényvédelmi gyakorlattal és gondos agrotechnikai lépésekkel csökkenteni lehet a termésre gyakorolt negatív hatását, illetve nagy segítséget nyújthat a megfelelő, betegségekkel szemben hatékonyan ellenálló fajták/ hibridek megválasztása is.

A Syngenta portfóliójában szereplő fajtákról összességében elmondható, hogy a rekordtermések mellett, a kiváló termésstabilitás nagyon masszív betegség ellenálló képességgel is párosul.


Falado névre hallgató őszi búzánk pár év alatt a legnagyobb területen szaporított külföldi nemesítésű fajtává nőtte ki magát, és a mai napig a gazdák egyik legjobb választásának bizonyul. Nagy termőképessége kiváló termésstabilitással párosul, kifejezetten jól ellenáll a szeptória és fúzárium okozta nyomásnak.

Az SY Exaltation portfliónk legújabb generációjának egyik tagja, így a szélsőségek, termőhelyi különbözőségek, időjárás okozta stresszhelyzetek, kórokozók nyomása által fellépő kihívások nem okoznak számára problémát. A malmi minőségre képes, szálkás búzafajtánk extenzívebb körülmények között is kiemelkedő termésszintekre képes, kiválóan ellenáll a szeptóriás levélfoltosság, a vörösrozsda és a fuzárium betegségeknek.

Az SY Passion egy középkorai, szálkás, malmi minőségre képes, bőtermő, újgenerációs őszi búza fajtánk, kiváló tápanyaghasznosítással, jó beltartalmi paraméterekkel, nagy termés adására képes. Betegségekkel szembeni ellenállósága jó, sárgarozsda okozta nyomás alatt kitűnően ellenáll.

SY Rocinante fantázianévre hallgató középkései szálkás kalászú, malmi minőséget biztosító búzafajtánk magas hozamú, kiemelkedő tápanyagreakciójú. A legújabb generációk előnyével rendelkezik:  kiemelkedő beltartalmi paraméterek és nagyon jó betegségtolerancia, minden körülmény között. Kiválóan ellenáll a lisztharmat, vörösrozsda, sárgarozsda, szeptóriás levélfoltosság és fuzárium okozta fertőzési nyomásnak. Az idei évben a KITE portfóliójában érhető el.

Miért aggódnánk, ha van, amiben biztosak lehetnünk?! Fent említett új generációs őszi búza fajtáink kitettebb körülmények között is “állják a sarat”, bátran ajánljuk őket akár extenzívebb körülmények közé is, de nem titok, hogy termésmaximummal hálálják meg az intenzívebb bánásmódot és termőterületeket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
syngenta, őszi-búza, kalászos, őszi-kalászos, saaten-union, heti fókusz,