Itt vannak az első becslések: nem nyugodhatnak meg a francia termelők

Itt vannak az első becslések: nem nyugodhatnak meg a francia termelők

agrarszektor.hu
Az Agreste július 1-jén kiadott előrejelzése szerint az idei francia almatermés volumene 1,57 millió tonna körül várható, ami 1%-kal kisebb a tavalyinál, de nagy regionális eltérések jellemzik. Nouvelle Aquitaine és Occitanie régiókban csökkenés várható, míg Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzetben a 2023-as gyenge hozamok után a termelés várhatóan fellendül. Az országos termőterület 1%-kal, 39200 hektárra csökkent.

A prognózisban szereplő országos termés 8%-kal haladja meg a 2019-2023. közötti ötéves időszak átlagát. A változékony időjárási viszonyok miatt a gyümölcsök mérete régiónként igen eltérő, és az időjárási körülmények, valamint a betegség- és kártevőnyomás egyaránt bizonytalanná teszik az ilyen korai becslést, amit az ország 6 legnagyobb, a nemzeti termelés 90%-át adó régiójában felvett adatok alapján végeztek el. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzetben a 2023-as gyenge eredmények után jelentős fellendülés várható, különösen Provence-ban, de az Alpok környékén ez a növekedés bizonytalanabb lábakon áll, már csak az igen eltérő gyümölcsméretek miatt is - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Occitanie régióban a termelés visszaesése várható, különösen a Golden fajtakör esetében, elsősorban alternancia miatt. Ráadásul a nehézkesen induló virágzás, különösen Roussillon régióban jelentős gyümölcshulláshoz vezetett. Pays de la Loire régióban a fák terhelése a jó virágzást követően átlagosnak tekinthető, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is későbbi szüret várható. Nouvelle Aquitaine körzetben az előző évi kifejezetten jó termét követően különösen a Golden fajtakör esetében visszaesés várható. Limousin körzetben fagykárokról számoltak be, Aquitániában pedig a hűvös, csapadékos időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül a terméshozamokat.

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a fák terhelése jó, annak ellenére, hogy az esőzések már okoztak némi gyümölcshullást, és jelentős betegség- és kártevőnyomással kell számolni. Az idei volumen várhatóan megközelíti a 2023. évi termést. Centre-Val de Loire régióban még csak most kezdődött a szezon, így nagy a bizonytalanság a prognózisokat illetően: a Golden és a Gala fajták hozamai várhatóan csökkennek, míg a többi fajtánál jobb hozamok várhatók, de a betegség- és kártevőnyomás itt is igen erős.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?