Tízezreket költünk ezekre a növényekre: de sokaknak csak kidobott pénz

agrarszektor.hu2024. július 24. 18:01

A hazai otthonok döntő többsége, 82 százaléka rendelkezik kerttel, terasszal vagy erkéllyel. Évente átlagosan több mint 22 ezer forintot költünk a dísznövényekre, a meglévők pótlása pedig közel 60 ezer forintba kerülne - derült ki egy friss országos kutatásból. Az idén márciusban első alkalommal meghirdetett lakásbiztosítási kampány enyhítette az alulbiztosítottságot, a Groupama Biztosító tapasztalatai szerint azonban a növények, kerti bútorok biztosítására még mindig nem fordítunk kellő figyelmet, holott egy váratlanul lecsapó vihar, jégeső ezekben is komoly pusztítást végezhet.

A magyar háztartások döntő többsége, mintegy 82%-a rendelkezik kerttel, terasszal vagy erkéllyel, melyet a többség dísznövényekkel és kerti bútorokkal tesz otthonosabbá. Bár a budapestiekre jellemzőbb, hogy ha van is erkélyük, nem tartanak rajta dísznövényt, vagy legfeljebb csak egyfélét, szemben a kerttel vagy terasszal rendelkezőkkel, akik jellemzően ötnél többféle növényt is ültetnek. A dísznövények népszerűségi listáját fej-fej mellett a muskátli és a rózsa vezeti, és ez minden korosztályra igaz. Érdekes azonban, hogy míg a leandert vagy a petúniát az átlaghoz képest kevésbé választják a fiatalok, az 50-es és 60-as korosztály körében már megugrik népszerűsége - olvasható a Groupama Biztosító közleményében.

Több tízezer forintot költünk dísznövényekre

A tulajdonosok, bérlők igyekeznek otthonossá tenni szabadban lévő tereiket növényekkel, virágokkal is, amire a Groupama Biztosító megbízásából készített országos reprezentatív kutatás eredménye szerint átlagosan 22 ezer forintot költenek évente, de a válaszadók 10%-a 30 ezer forint feletti összeget áldoz erre a célra. Minél nagyobb a kert, a terasz, minél több benne a növény, annál nagyobb kárt okozhat a szeszélyes időjárás. A kutatás adatai szerint az elpusztult dísznövények pótlása átlagosan 59 ezer forintba kerülne, de a 10%-ot közelíti azoknak az aránya, akiknek ez 100 ezer forintot meghaladó kiadást jelentene. És akkor még nem beszéltünk az értékes kerti bútorokról.

A kerti bútorokra inkább kötünk biztosítást, mint a növényekre

A kerti garnitúrák értékében nagy a szórás. A kutatás adatai szerint az arányokat tekintve leggyakrabban 100 ezer forint alatti összeget szánnak erre a célra, de a válaszadók ötöde ennél többet, 1%-uk pedig egymillió forintnál is magasabb összeget ad ki ezekre a bútorokra. Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tulajdonosok is sokat tehetnek az otthonuk falain kívül elhelyezett ingóságaik védelméért.

Ma már nem számít ritkaságnak, hogy egy minőségi kerti garnitúra értéke vetekszik a szobabútorokéval. Egy váratlan vihar, jégeső, komoly anyagi kárt okozhat ezekben a rendszerint szabad ég alatt tárolt ingóságokban, de a dísznövények pótlása is jelentős összegre rúghat ilyen esetben

- mondta Szobonya László.

A lakásbiztosítások nyújtotta védelmet - nagyságrendileg havi 150-300 forintért - nem csak a kerti bútorokra, hanem a dísznövényekre is ki lehet terjeszteni, érdemes ezért ebből a szempontból is átnézni és ellenőrizni meglévő szerződésünket. Az ügyfelek körében évről-évre népszerűbbek is a kertet is védő kiegészítő biztosítások, ám míg a kerti bútorokra minden hatodik szerződő gondol, a kerti dísznövényekre már csak töredékük választ kiegészítő fedezetet.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint megéri ilyen kiegészítő biztosítást kötni, hiszen náluk nem ritkák a 100 ezres nagyságrendű kárkifizetések a kerti dísznövények esetében, a kerti bútorok rongálódása esetén pedig a 200 ezer forintot is gyakran meghaladja a kártérítés. Jellemző, hogy leginkább vihar, felhőszakadás vagy jégverés tesz kárt a kerti bútorokban, illetve dísznövényekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
jégkár, biztosítás, viharkár, kiskert, balkon, növénybiztosítás, muskátli, terasz, balkonnövény, groupama-biztosító, balkonkert,