Ezeket a söröket veszi most a legtöbb magyar: megőrülnek értük itthon

agrarszektor.hu2024. július 25. 11:32

A magyar sörpiac az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül. A sörfogyasztás csökkenése mellett a minőségi sörök iránti kereslet növekedése figyelhető meg. A Dreher Sörgyárak, a Borsodi Sörgyár és a HEINEKEN Hungária Zrt. képviselői megosztották a HelloVidékkel tapasztalataikat és stratégiáikat a fővárosi és vidéki fogyasztói szokásokkal kapcsolatban.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint Magyarországon 1990-ben még fejenként 105 liter sör fogyott, ami 2014-re 59 literre esett. Az iparágban technológiai és minőségi forradalom következett be, így azóta a sörfogyasztás 68 liter per főre emelkedett, bár a növekedés a Covid időszakot követően megtorpant.

Az elmúlt években látványos a minőségi sörök felé történő elmozdulás: szintén a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes sörforgalom harmadát teszi ki, szemben a 4-5 évvel ezelőtti 25 százalékkal.

A sörtípusok közül a világos lager sör a legkedveltebb, legyen az bajor, bécsi vagy pilzeni típus. Ezt követik az IPA sörök, de a forgalomban gyakorlatilag a világ 107 elismert sörtípusából mindegyik előfordul. Ezek a karakterek jellemzik az alkoholmentes ízesítetlen söröket is, az ízesítettek között pedig a magyar ízlésnek megfelelő gyümölcsök és gyümölcskombinációk vezetik a piacot. Az alkoholmentes sörök, legyen szó akár gyümölcs ízű, akár nem ízesített variánsról, folyamatos népszerűségnek örvendnek a fogyasztók körében. A Dreher Sörgyárak részéről Szabó Ibolya Vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy jól láthatóan növekszik az igény az alacsonyabb alkoholtartalmú termékek iránt, amelyekben a könnyed jelleg dominál.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, alkohol, magyarország, sör, sörpiac, sörfogyasztás, sörgyártás, dreher, sörgyártók, alkoholtartalom,