Itt a fordulat: meglepően sokan jelentkeztek erre a képzésre a MATE-n

agrarszektor.hu2024. július 25. 13:01

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szeptemberben induló képzései különösen kelendőek voltak a felsőoktatási intézményt választók körében, közülük összesen 3.200 hallgató nyert felvételt, amely megközelíti a tavalyi eredményt és 25%-os növekedést jelent a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. A gólyák között a legnépszerűbbek a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzések voltak - összesen 1.339-en kezdhetik meg tanulmányaikat ezen a területen -, ugyanakkor látványos érdeklődés tapasztalható a pedagógus, műszaki, környezettudományi és természetvédelmi képzések iránt is.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 1.251, a Budai Campusra 702, a Kaposvári Campusra 794, a keszthelyi Georgikon Campusra 204, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra 212, a szarvasi képzési helyre pedig 38 fő nyert felvételt. A sorból kiemelkedő Gödöllőn 2023-hoz képest 10,5%-kal, Kaposváron közel 8%-kal nőtt a felvettek száma - írja közleményében a MATE.

Az agrár és élelmiszeripari képzések iránt töretlen az érdeklődés, a tavalyi évhez hasonló létszámot sikerült beiskolázni. Arra törekszünk, hogy ez a létszám az elkövetkezendő években fenntartható módon növekedjen. A pedagógus, műszaki, környezettudományi és természetvédelmi képzések iránti látványos érdeklődés pedig külön öröm számunkra

- hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán. A legmagasabb létszámmal, 246 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, melyet 203 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 194 fővel a gyógypedagógiai alapképzés, 187 fővel a gépészmérnöki alapképzés, majd 139 felvett hallgatóval a kereskedelem és marketing alapképzés követ.

Érdekes adat, hogy a legmagasabb ponthatárt (460 pont) a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapszakon, levelező munkarendben, önköltséges finanszírozási formában kellett megugraniuk a felvételizőknek, de jellemzően 400 pont feletti pontátlaggal érkeztek a felvettek a tájrendező és kertépítő mérnöki, a kereskedelem és marketing, a gazdálkodási és menedzsment szakokra is. A mezőgazdasági biotechnológus mesterszak angol nyelvű képzés budapesti képzési helyére is legalább 91 pont kellett a sikeres felvételhez. A legtöbb hallgató a mezőgazdasági mérnöki, a kertészmérnöki és a gyógypedagógia alapszakra jelentkezett sikeresen. A mesterképzések tekintetében a legtöbb hallgató a növényorvosi, az emberi erőforrás tanácsadó és a vezetés és szervezés szakokon kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egyetem, élelmiszeripar, agrárium, képzés, finanszírozás, agrárképzés, növényorvos, hallgató, agráripar, mate,