Nagyot változott a zöldbab ára sok piacon: ennyibe kerül most egy kiló

agrarszektor.hu2024. július 25. 20:14

Hosszú csökkenő időszakot követően a kedvezőtlen időjárás miatt megállt a zöldbab árának esése a lengyel nagybani piacokon. Az ipari felhasználásra szánt bab felvásárlása még csak most kezdődik, ami a frisspiacról jelentős mennyiségű, alacsonyabb minőségű áru kivonását jelenti majd. 

Lengyelországban július második hetétől kezdve megállt a csökkenő ártrend a zöldbab piacán. Ezt a szezonálisan megszokott jelenséget az időjárás kedvezőtlenre fordulása okozta: a korábbi években is rendre előfordult, hogy az aszályos és forró júliusban stagnál vagy akár emelkedik is a zöldségféle ára - írja FruitVeB. Ami a mostani helyzetben igazán fontos, az az árszint, amelyen ez a stabilizáció bekövetkezett: a nagybani folyamatos csökkenése 7 PLN/kg (640 Ft/kg) átlagár környékén állt meg, ami hasonló az előző öt év átlagához. Jelenleg a nagybani piaci ár 5,00-8,00 PLN/kg (455-725 Ft/kg) között mozog minőségtől függően - ez azt jelenti, hogy az ártartomány felső határa emelkedik, vagyis a minőségi áruért egyre többet hajlandók költeni a vásárlók.

Az ipari felhasználásra szánt bab felvásárlása még csak most kezdődik, ami a frisspiacról jelentős mennyiségű, alacsonyabb minőségű áru kivonását jelenti majd. Ha az időjárás továbbra is kedvezőtlen (forró, aszályos) marad, a friss piacon az átlagár tartósan 5,00 PLN/kg (455 Ft/kg) feletti szinten maradhat, akárcsak a 2022-es szezonban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, piac, nagybani, zöldség, időjárás, nagybani-piac, lengyelország, vásárló, zöldbab, zöldségféle,