Újabb fejlemény a Bükön terjengő trágyaszag ügyében

agrarszektor.hu2024. július 25. 08:43

Ahogy azt az Agrárszektor a napokban megírta, a hét elején erős, az egész várost betöltő trágyaszag kezdett el terjengeni Bükön, amelyet a környzető falvakban is érezni lehet. A korábbi években már rendszeresen előfordult, hogy a hígtrágya-kijuttatás mellékhatása zavarta a településen lakókat, ám idén különösen kellemetlen a helyzet: a viszonylag korai aratás miatt jóval korábban jelentkezett a bűz is, amely a főszezon kellős közepén keseríti meg a pihenésért nem kevés pénzt fizetett vendégek nyaralását. A probléma megoldásának érdekében Németh Sándor, a város polgármestere levelet írt Vámos Zoltán főispánnak, a kormányhivatal pedig ennek hatására soron kívüli ellenőrzést tartott. 

A Vas megyei Bükön néhány napja kellemetlen trágyaszag kezdett el terjengeni, ami az oda pihenni, nyaralni érkezők életét is megkeseríti. A probléma megoldásának érdekében a település polgármestere levelet írt a főispánnak - írja a vaol.hu. Az Agrárszektor is kereste a főispánt, de lapunknak nem válaszolt Vámos Zoltán. Júliusban a turisztikai szezon kellős közepén egyébként évek óta rendszeresen tapasztalható a trágyaszag, amely idén ismét elöntötte a várost. A levélben a polgármester kiemeli, néhány éve a nagyvállalkozók megígérték, hogy előre tájékoztatják a közvéleményt a trágya kijuttatásának időpontjáról és figyelembe veszik az időjárási körülményeket.

Ezt megállapodást láthatóan megszegve a legnagyobb szélben juttatták és juttatják ki az általunk ismeretlen eredetű trágyát. Több heti hőség után most lehetne átszellőztetni a lakásokat, de erre most nincsen mód, mert a bűz mindenbe beivódik. A szag nem segíti a város turisztikai imázsépítését sem. Igyekszem a gazdákkal szemben tapasztalható ellenszenvet oldani, de ez nem könnyű feladat.

Németh Sándor levelének megérkezését követően a Vas Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztálya két órán belül soron kívüli hatósági ellenőrzést végzett az érintett területen. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a gazdálkodók a hatályos jogszabályok szerint jártak el. Bár a mezőgazdasági munkák kétségtelenül szaghatással járnak, de hatósági eljárás indítására okot adó körülmény nem áll fenn. A helyzetet kezelni a gazdák és az önkormányzat közötti konzultációval lehetséges - emelték ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, mezőgazdaság, turizmus, jogszabály, polgármester, hígtrágya, turisztika, trágya, kormányhivatal,