Ez kemény: nem is hinnéd, milyen halakat találtak Magyarországon

agrarszektor.hu2024. július 26. 18:33

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) július 22-én, hétfőn ismét halmentést végzett a Tisza-folyó árterületén, ahol közel egy tonna őshonos hal gyűlt össze. Első körben csak egy kisebb mennyiséget juttattak vissza a folyóba. A halmentést a tervek szerint pár hét múlva megismétlik, addig is szemmel tartják a területet.

A halmentés során 22 darab, összesen 80 kilogramm pontyot és 4 darab 50 dekagrammos csukát sikerült az anyamederbe visszahelyezni. Az akcióban előkerült 1050 kilogramm kárász is, ám mivel ez inváziós fajnak számít, azokat eltávolították a folyó árterületéről - írta meg a Pecaverzum. Donkó Péter, a KTVHESZ ügyvezető igazgatója elmondta, a 30 hektáros területet folyamatosan figyelték, és néhány napja hajnalban azért mentek oda, mert halpusztulást észleltek.

Nagyon óvatosnak kellett lennünk, mert sok madár fészkel fiókákkal. Vissza kell még mennünk, pár hét múlva egy nagyobb mentést tervezünk

- közölte Donkó Péter.

A szakember azt is elmondta, becslésük szerint közel egy tonnányi őshonos hal lehet jelenleg az ártérben, ami halgazdálkodási szempontból nagyon értékesnek számít. Azt, hogy hol található a terület, nem árulta, nehogy a halak az orvhalászok zsákmányul essenek. Ezt elkerülendő a környéken rendszeres a halőri jelenlét.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
haltelepítés, ponty, tisza, őshonos, kárász, csuka, megmentés, állatmentés, őshonos-állat, élőhal, invazív faj,