Nagy a baj: azonnali lépéseket sürgetnek a szakértők a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu2024. július 26. 12:28

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön sürgős és egységes válaszlépéseket sürgetett az emberek és állatok körében az ázsiai-csendes-óceáni térségben a madárinfluenza „riasztó” terjedésére. A H5N1 vírus minden eddiginél szélesebb körben terjedt el, eljutott Dél-Amerikáig és az Antarktiszig, és új vadon élő és háziállatfajokat fertőzött meg - áll a szervezet közleményében.

Azonnali lépéseket sürget a FAO az ázsiai-csendes-óceáni térségben a madárinfluenza riasztó mértékű terjedése miatt - olvasható a Reuters oldalán. Ahogy Kachen Wongsathapornchai, a FAO határokon átnyúló állatbetegségekkel foglalkozó sürgősségi központjának regionális vezetője fogalmazott, 2023 vége óta az emberi megbetegedések számának növekedését és a vírus új állatfajokra való átterjedését figyelték meg.

Az új A/H5N1 törzsek megjelenése, amelyek könnyebben átvihetőek, növeli a világjárvány veszélyét. Azonnali, összehangolt megelőző intézkedésekre van szükség

- tette hozzá a szakember

A FAO 2023 vége óta 13 új emberi fertőzést számolt össze Kambodzsából, és további eseteket jelentettek Kínában és Vietnamban. A Nagy-Mekong szubrégió, Indonézia és a Fülöp-szigetek fokozott ellenőrzésnek vannak kitéve a változatos ökológiai táj és a korlátozott biológiai biztonsági intézkedések miatt, míg India, Nepál és Banglades szintén küzd a járványkitörésekkel - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy Thaiföldről és Mianmarból, amelyek a Nagy-Mekong régió részét képezik, évek óta nem jelentettek járványkitöréseket.

A FAO sürgette a tagállamokat, hogy működjenek együtt átfogó felügyeleti rendszerek bevezetése érdekében, beleértve a teljes genomszekvenálást is, hogy nyomon követhessék a vírus terjedését és fejlődését. Felszólította továbbá a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket és a magánszektort az információk átlátható megosztására, és hangsúlyozta, hogy a baromfiiparnak meg kell erősítenie a biológiai biztonsági intézkedéseket.

A madárinfluenza vadon élő madarakról terjed a haszonállatokra. A madárinfluenza H5N1 törzse az elmúlt években végigsöpört a világon, tenyésztett és vadon élő madarak milliárdjait pusztította el, és több tíz emlősfajra is átterjedt. Ausztrália, amely három párhuzamos madárinfluenza-járvánnyal küzd, májusban jelentett egy emberi H5N1-es esetet. Az év elején egy kínai nő halt meg a madárinfluenza ritka H3N8 altípusában, ez volt a világ első halálos áldozata. A madárinfluenza terjedését nyomon követő tudósok egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a felügyelet hiányosságai miatt több lépéssel lemaradhatnak egy új világjárványtól - derül ki a Reuters több mint egy tucat vezető járványügyi szakértővel készített interjújából.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ázsia, fao, ensz, járvány, madárinfluenza, állategészségügy, egészségügy, ensz-Élelmezésügyi-és-mezőgazdasági-szervezete, állatbetegség, világjárvány, járványhelyzet,