Ömlik ez az import gyümölcs a németekhez: csak úgy áramlik az országba

agrarszektor.hu2024. július 26. 08:13

A huelvai Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége, a Freshuelva arról számolt be, hogy az ágazat a 2023-2024-es szezonban 221 412 tonna szamóca összterméssel zárta a szezont. Ez 9%-os csökkenést jelent az előző szezonhoz képest.

Ezek a számadatok a szamóca nagyon összetett szezonját tükrözik, mivel a tartós aszály miatt az öntözési korlátozások első szakasza negatív hatással volt a növények fejlődésére, így összességében 9%-os csökkenést és az előző szezonhoz képest enyhe áremelkedést eredményezett. A márciusi esőzések lehetővé tették a szezon befejezését, bár az ezt követő májusi hőség a gyümölcs állapota miatt csökkentette az exportlehetőségeket - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A málnaszezon 40 288 tonnával zárult, ami 15%-os csökkenést jelent az előző szezonhoz képest. A beültetett terület jelentősen csökkent az előző szezonhoz képest a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny miatt. Ez a helyzet a termés jövedelmezőségének csökkenéséhez és az árukínálat csökkenéséhez vezetett. Ellenben az áfonyaszezon 10%-os termésnövekedéssel, így összesen 58 509 tonnával zárult. A magasabb tonnaszám annak köszönhető, hogy idén sok fiatal ültetvény fordult termőre, továbbá a szezon meghosszabbodott a korai fajták miatt, amelyek lehetővé teszik, hogy az áfonya az év elejétől júliusig rendelkezésre álljon.

Export

A szamócatermelés csökkenése a kivitel értékének növekedésével járt, így májusig 8%-os növekedés volt tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest, az export értéke meghaladta a 616 millió eurót. Az áfonya esetében a kivitel értéke 6%-kal emelkedett, több mint 231,6 millió euró értékű exporttal. Ezzel szemben a málnaexport értéke májusig közel 207 millió euró volt, ami 7%-os csökkenést jelent az előző szezonhoz képest, a szeder kivitele szintén 5,90%-kal csökkent, összesen 13,5 millió euró értékben.

Németország és az Egyesült Királyság továbbra is a Huelvából származó bogyós gyümölcsök fő célországai, tekintettel arra, hogy a szamóca esetében és a Brexit ellenére a brit import megelőzte a francia importot, amely a harmadik helyen áll. Hollandia a málna és az áfonya esetében a harmadik célország az értékesítésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, export, szamóca, málna, értékesítés, németország, szezon, áfonya, spanyolország, bogyós-gyümölcs, szeder,