Rossz előjelek a magyar tógazdaságnál: gond lehet a víz minőségével

agrarszektor.hu2024. július 26. 08:43

A Dinnyési Ivadéknevelő Tógazdaság történelmi jelentőségű a magyar halászati ágazat életében. A tógazdaság mai infrastruktúrája nyolc év alatt épült fel, és csaknem hatvan éve folyik haltermelés a tavakban. A kezdeti időszak, vagyis az 1960-as évek óta nagyot fordult a világ kereke, ám a telepen mintha megállt volna az idő. Az épületek ma is eredeti állapotukban láthatók, pedig ha volna elegendő forrás, sok, a mai kornak megfelelő fejlesztési lehetőséget rejtene a szép természeti környezet.

Szabó Krisztián, a Dinnyési Ivadéknevelő Tógazdaság Kft. ügyvezetője több mint két évtizede irányítja, vezeti a gazdaságot. A tógazdaság tulajdonosa a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), illetve a jogelőd szervezetei. Az ügyvezető kiváló szakmai felkészültségről, tudásról tett tanúbizonyságot azzal, hogy évről évre eredményesen gazdálkodik. Pedig volt olyan év, amikor a száz hektáros tógazdaságban 40 hektárnyi terület maradt szárazon, mert nem jutott víz a tavakba. A víz hiánya ma is okoz rémálmokat az ügyvezetőnek, mert ahogy fogalmaz, még nem „találták fel” a víz nélkül termelhető, szárazföldi halat, számára a halastó jelenti az istállót - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Jól sikerült a szaporítás

Az időjárás ellenére egészen jól sikerült a fejés. A csuka szaporítása egészen kiváló volt, rendben volt az előnevelés, de ezt a munkát már márciusban, áprilisban letudtuk. A süllő vegyes képet mutat, éppen most halásszuk. A kihelyezés után kéthetes, komoly lehűlést kellett elviselni, s ez meg is látszik az állományon. A változékony időjárás ellenére a ponty szaporítását is elkezdtük, ezt a munkát éppen most végezzük, illetve az első nagy adag pontyzsengéket már kiadtuk. A pontynál most az utolsó „kört” csináljuk, ez után az amur szaporításával fogunk foglalkozni. Eddig elégedettek voltunk a keltetőházi eredményekkel, mert összességében jól sikerültek a fejések. Most már csak bíznunk kell az időjárásban, hogy a pontyelőnevelés jól sikerüljön

- mondta az ügyvezető.

Visszafogott a termelés

Két éve, hogy Dinnyésen is túlélték az évszázad aszályát úgy, hogy a száz hektárból negyven hektár tó üresen maradt. Előtte is sok gondot okozott a víz hiánya, azonban az aszály hatványozottan bizonyította, hogy a dinnyési tógazdaság nagyon is kitett a csapadék mennyiségének, a Császár-patak állapotának. Idén sem tudtak friss vízzel feltölteni, ezért visszaforgatják a meglévő vizet, s ez nem jó előjel az idei termeléshez. A visszaforgatott víz minősége enyhén szólva sem a legjobb. A Velencei-tó vízrendszeréből, a Császár-patakból tavaly sem kaptak vizet, mert a Velencei-tó prioritást élvezett. A két nagy tározó vizét (Pátkai, Zámolyi) is a Velencei-tó kapta, mert nagyon alacsony volt a tó vízszintje. A tógazdaság csak csurgalékvizet tud vételezni, amit drága szivattyúzással tudtak a tavakba beemelni. Jelenleg még elfogadható a tavak vízszintje, de sok múlik azon, hogy a nyári melegben mennyi víz fog elpárologni, és lesz-e csapadék a víz pótlására. Addig is a lehalászott előnevelő tavakból forgatják vissza a termelőtavakba a vizet.

Ha a keltetőben és az előneveléssel nem volnának kellően ügyesek, és nem lenne lakossági haleladásuk, akkor abba kellene hagyni a termelést, és be kellene zárni a cég kapuját. Szerencsére nem tartanak itt, amit a tavalyi mérlegeredmény is igazol, mivel az átlagosnál is jobb évet zártak, mert az előnevelésben, szaporításban és értékesítésben jó eredményeket értek el.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, hal, csapadék, ponty, időjárás, tógazdaság, akvakultúra, vízpótlás, szaporítás, halállomány, csuka, , ammónia, szárazföld,