Beindultak a franciák: őrület, mennyi van ebből a gyümölcsből az országban

agrarszektor.hu2024. július 27. 13:02

Az Agreste július 1-jén kiadott prognózisa szerint a tavalyival megegyező termőterületről (6100 hektár) az idei évben 6%-kal több, 135.7 ezer tonnás körtetermést takaríthatnak be Franciaországban. Ez a növekedés elsősorban a nyári körtefajták (különösen a 26%-kal megugró Guyot) növekvő hozamainak köszönhető, különösen Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban. Az őszi fajták termelése az előző évhez képest várhatóan stabil marad. Regionális szinten a körtetermesztés tendenciái eltérőek. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) és Auvergne-Rhône Alpes régiókban a termelés várhatóan növekedést mutat, a többi körzetben viszont csökken.

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): Franciaország legjelentősebb (2500 hektár) körtetermesztő régiójában, a teljes belföldi termés 26%-át adó körzetben 2024-ben várhatóan 19%-kal lesz nagyobb a termés, mint a tavalyi évben, amikor a nyári fajták hozama az alternancia miatt kisebb volt. A Rhône völgyében Savoie és Haute-Savoie körzetében károkat okozott ugyan a fagy, ennek ellenére a termelés várhatóan meghaladja az előző évit, amihez a Guyot nyári fajta javuló hozamai jelentős mértékben hozzájárulnak - írja a FruitVeB

Occitanie régióban a jelentős gyümölcshullás miatt a tavalyinál kisebb termést várnak, különösen Gard körzetében. Centre-Val de Loire régióban a gyengébb virágzás miatt rosszabb volt a gyümölcskötődés, és kisebb gyümölcsök képződtek, így a termelés valószínűleg jelentősen visszaesik a 2023-as évhez képest. Pays de la Loire-ban hasonló a helyzet, mint Centre-Val de Loire-ban, ráadásul a hűvös időjárás valószínűleg késlelteti a szüretet. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
terméshozam, franciaország, termés, körte, prognózis, termelés, francia, nyári, körtetermés, körtekészlet,