Itt a friss előrejelzés: brutális időjárás jön itthon, erre jó lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. július 27. 10:01

A hét közepi lehűlés után visszatért a kánikula az országba. A Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve a főváros tágabb környezetében 25 Celsius-fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A HungaroMet Zrt. ezért több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a magas középhőmérséklet miatt.

A szombati nap során nagyrészt felhőtlen, zavartalanul napos, csapadékmentes időre van kilátás Magyarországon. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül, az északnyugati határnál néhol megerősödik a déli szél - írta meg a HungaroMet Zrt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30-35 Celsius-fok között várható. Késő estére 20-27 Celsiusfok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Mint írták, a napi középhőmérséklet ezeken a területeken akár 25 Celsius-fok felett is alakulhat.

Szombat estétől legfeljebb fátyolfelhők lehet az ország felett, nagyrészt derült, csapadékmentes idő várható. Általában gyenge marad a déli szél. A hőmérséklet hajnalban 14-20 Celsius-fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken kissé hűvösebb lesz ennél.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kánikula, hőség, figyelmeztetés, középhőmérséklet, meleg, hőségriasztás, elsőfokú, elsőfokú-figyelmeztetés,