Itt az új kávé, ami letarolhatja a boltokat? Ki nem találnád, miből készül

agrarszektor.hu2024. július 27. 17:01

Sokan el se tudnák képzelni a reggeleiket kávé nélkül. Nem csoda, hogy a kávézók nem győznek újabbnál-újabb kávékülönlegességekkel előrukkolni. Az interneten most egyre többet lehet hallani a gombakávékról, melyeknek számos jótékony hatása is van. Milyen a gombakávé? Hol lehet beszerezni? Mennyibe kerül? Ennek járt utána a HelloVidék.

Kutatások bizonyítják, hogy naponta 98 ​​millió csésze kávét fogyasztanak el a világban, és az emberek 75%-a napi egy kávét legalább megiszik, hogy elinduljon a reggele. Mint írják, a közelmúltban azonban megfigyelhető az a trend is, hogy az egészségtudatosságra törekvő emberek körében csökkent a kávéfogyasztás. Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent kutatás szerint a koffeinfogyasztás csökkent a járvány idején, most minden ötödik kávéfogyasztó keresi a módját, hogy csökkentse koffeinbevitelét.

Egyre többen keresik a különböző alternatívákat

Az Instagramtól a TikTokig sokan állítják, hogy a gombás kávé csökkenti a stressz szintjét - de mennyire igaz ez? Mielőtt rohannánk vásárolni, nézzük meg, mit lehet tudni errő a különleges kávéról. Kate Hilton, klinikai dietetikus szerint a gombás kávé jellemzően hagyományos őrölt kávébab és különböző gombafajták keveréke, amelyek gyakran gyógyászati ​​vagy terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hasonlóan készítik el, mint egy csésze instant kávét, azonban a gombás kávé természetesen a koffeintartalom felét tartalmazza, a gomba hozzáadásának köszönhetően

- tette hozzá Kate Hilton.

Természetesen nem újdonság, hogy a gombát beépítjük az étrendünkbe az egészségügyi hatásai miatt. A gombát évezredek óta használják a keleti gyógyászatban is. Sok kínai gyógynövényből készült gyógyszer tartalmaz gombákat terápiás tulajdonságaik miatt, részben a béta-glükánoknak köszönhetően, amelyek szorosan kapcsolódnak a koleszterinszint javításához, a szív egészségének erősítéséhez és az emberi immunrendszer erősítéséhez.

De valóban segít a stresszt leküzdeni?

A gombák számtalan előnnyel rendelkeznek. Ezek közül csak néhány:

  • Jót tesznek az emésztésnek: A gombák olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztés simább működését, és talán csökkentik a kávé által okozott stresszt a hasban. A gombákban található prebiotikumokról és poliszacharidokról kimutatták, hogy hozzájárulnak az egészséges bélflóra és baktériumok termelődéséhez.
  • Segíthetnek a stressz kezelésében: Sok gomba adaptogén is, és fizikai és mentális egészségügyi célokra használják. Az adaptogének támogatják a mellékveséket, és csökkenthetik a stresszt. Egyesek arról számolnak be, hogy ezek a stressz-csökkentő tulajdonságok a kávé által ritkán okozott remegését is enyhíthetik.

Az adaptogének olyan vegyületek, amelyek alapvetően központi idegrendszerünkre, valamint testünk más részeire hatnak, hogy segítsenek jobban megbirkózni a stresszel azáltal, hogy csökkentik a stresszorokkal szembeni érzékenységünket

- magyarázta Kate Hilton.

A gombás kávé az agy neurotranszmittereire is hatással lehet: Egyes kutatások azt sugallják, hogy az adaptogén gombák befolyásolhatják a neurotranszmitterek aktivitását az agyban, ami nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre. A stressz gyengítheti az immunrendszert, így fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre és betegségekre. Az immunrendszer működésének támogatásával a gombakávé közvetve segíthet a stressz enyhítésében azáltal, hogy támogatja, segíti az általános egészséget és az ellenálló képességet.

Mennyibe kerülnek ezek a gombás kávék?

Az interneten különböző webshopokban, drogériák kínálatában már kapható Magyarországon is. Különböző kiszerelésekben vásárolhatunk gombakávékat és kávékeverékeket, ezek ára jellemzően 3-7 ezer forint között mozog.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kávé, gomba, kávépiac, stressz, trend, gombafaj, kávébab, kávéfogyasztás, kutatások, keverék,