A svédek meglépték: őrület, mi várhat a hagymaültetvényekre a jövőben

agrarszektor.hu2024. július 28. 14:03

A svéd Ekobot startup a WEAI névre keresztelt gyomirtó robot új változatán dolgozik. Bár továbbra is a hagymatermesztőknek szánják, az új változatok már saját alvázzal és megnövelt hasmagassággal fognak rendelkezni. A robotnak időközben új tulajdonosa és forgalmazója is lett.

Nagy változások vannak a tavaly bejelentett, és jelentős méretű várakozás által övezett svéd mezőgazdasági robot körül: a német importőr, a Homburg ugyanis nemcsak az Ekobot forgalmazását, hanem a tulajdonjogokat is megszerezte. Markus Sollenberg, a svéd startup munkatársa ugyanakkor bemutatta az Ekobot WEAI gyomirtó robot legújabb változatát - írta meg a Future Farming. A legfontosabb változások közé tartozik az egyedi alváz és a változtatható hasmagasság.

Kiderült, hogy a svéd startup Ekobot a továbbiakban nem a norvég Saga Robotics robotgyártó cég futóművét fogja használni: a legutóbbi változatban már az importőr Homburg által biztosított futóművet használták. Markus Sollenberg, az Ekobot munkatársa azt is jelezte, hogy a robot gyomfelismerő rendszere és a gyomirtó elemek mostantól 50 centiméteres magasságban elektromosan állíthatóak lesznek. Ami a korábbi változatból megmaradt, az a 9 kamera, amely képes felismerni a gyomokat a hagymaállományban. A jármű 225 centiméteres ágyásszélességben alkalmas a munkavégzésre, 22,5 centiméteres sortávolságokkal számolva. Arról viszont nem szóltak a hírek, hogy az új változat a hagyma mellett olyan kultúrákban is bevethető lesz-e, mint például a sárgarépa és a cukorrépa.

 

Az elektromos jármű két, összesen 7 kWh kapacitású akkumulátor energiájával működik. A körülményektől és a gyomnyomás függvényében az Ekobot WEAI körülbelül tíz órán át képes működni ezekkel az akkumulátorokkal. Emellett a robot körülbelül 500 méter/óra (15 centiméter/másodperc) sebességgel halad. Az egyes gyomlálókarok másodpercenként akár öt gyomnövényt is el tudnak távolítani a hagymák közül. Amikor az akkumulátorok lemerülnek, ki kell cserélni őket a géphez mellékelt második készlettel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növényvédelem, svédország, németország, startup, gyomirtó, robot, robottechnológia, mezőgazdasági-robot,