Ellenőrzést tart az Államkincstár: vigyázz, lehet, te is kaptál ilyen értesítést!

agrarszektor.hu2024. július 28. 12:02

A Magyar Államkincstár elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésével végzett idei évi ellenőrzéseket, melyek során az érintett gazdálkodók egyeztetés keretében értesülnek a Területi Monitoring Rendszer (TMR) által detektált potenciális meg nem felelésekről. A gazdák azonban jelezhetik, ha az ellenőrzésről küldött egyeztető levél megállapításai nem felelnek meg a valóságnak, ellenkező esetben viszont eszközölniük kell az adatváltozásokat az egységes kérelmükben - figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az egyeztetés célja a kedvezményezett bevonásával történő tényállás tisztázás, a kérelemállomány szankciómentes javítása, az igényelt támogatások kifizetéséhez szükséges adminisztratív ellenőrzési folyamatok felgyorsítása, további kiegészítő helyszíni ellenőrzések lefolytatása nélkül. A NAK ezért arra kéri a gazdálkodókat, hogy szíveskedjenek a TMR egyeztető levélben foglaltakat áttanulmányozni és felmérni, hogy a Területi Monitoring Rendszer által jelzett meg nem felelés valóban fennáll-e, vagy az adott tábla vonatkozásában esetleg fals jelzésről van szó.

Az első ellenőrzési körben tiltott kaszálással, vagy éppen a vállalt kaszálás elmaradásával összefüggésben kaphatnak egyeztető levelet a gazdálkodók. Ezek mellett a tábla nem egységes felszínborítottsága, illetve az igényelt hasznosítástól eltérő növénykultúra érzékelése okán adott jelzéseket a rendszer, amely esetekben ugyancsak uniós kötelezettség a gazdálkodókkal történő hivatalos kapcsolatfelvétel és egyeztetés. Ahogyan azt a fentiekben is kiemeltük, az elsődleges szempont a gazdálkodókkal történő párbeszéd, a kérelemállomány javítása. Amennyiben tehát a TMR által tett megállapítás valós, kérjük, hogy az egységes kérelem kerüljön kijavításra elsődlegesen W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024 bizonylat beadásával.

A hasonló esetekben a kedvezményezett georeferált fénykép beküldésével tudja igazolni a TMR téves jelzését, a felhasználható fényképek beküldésével elkerülhető az érintett tábla helyszíni ellenőrzés keretében történő további vizsgálata, így pedig felgyorsítható az igényelt támogatás megítélésének folyamata. Az egyeztető levél megküldését követő napon, az érintett gazdálkodó mobilGAZDA alkalmazásába fényképfeladat is kiadásra kerül annak érdekében, hogy amennyiben a kedvezményezett nem ért egyet a Területi Monitoring Rendszer általi megállapítottakkal, akkor visszaigazolhassa az ellenőrzött táblán fennálló állapotokat a Magyar Államkincstár felé.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egyeztetés, monitoring, egységes-kérelem, magyar-Államkincstár, hatósági-vizsgálat, hatósági-ellenőrzés, államkincstár, adategyeztetés, elektronikus-ügyintézés, kedvezményezett, mobilgazda,