Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.28. vasárnap

agrarszektor.hu2024. július 28. 07:45

Északnyugat felől szakadozott hidegfronti felhőzet érkezik, s halad délkelet felé, de ennek ellenére is összességében sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.07.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.07.28.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.07.28.) napon.

2024.07.28. vasárnap: Északnyugat felől szakadozott hidegfronti felhőzet érkezik, s halad délkelet felé, de ennek ellenére is összességében sok napsütés várható. Zápor, zivatar inkább csak kevés helyen - kissé nagyobb eséllyel a nyugati, délnyugati tájakon, valamint az Északi-középhegységben - fordulhat elő. Az érkező hidegfront mentén átmenetileg többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható - a csúcsérték beálltát követően délutántól északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő este jobbára 19 és 28 fok közötti értékeket mérhetünk, északon valószínű a hűvösebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Vasárnap eleinte déli áramlással továbbra is melegebb levegő érkezik fölénk, fokozódik a kánikula, ami tartós stresszt gyakorol mindenki szervezetére. Ugyanakkor délután egy hidegfront érkezik, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A megnövekvő reakcióidő miatt a közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges.

A következő napon várható időjárás

2024.07.29 hétfő: Derült, napos idő várható, helyenként kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A maximum 26, 32 fok között alakul.

Friss híreink:

Szántóföldi növények a kertben? Nem vicc, ezeket bárki ültetheti otthon is

A konyhakertben általában zöldségeket, gyógy-, és fűszernövényeket, valamint gyümölcsfákat tartunk, pedig néhány hagyományosan szántóföldi növény is helyet kaphatna ott. Ilyen lehet akár a mustár, ami gyógyhatású is, de ültethetünk kukoricát, búzát vagy akár árpát is otthon a kiskertbe.

Mérgező zöldségek lehetnek a magyar kertekben: sokan nem is tudnak róla

A burgonyafélék családjába tartozó, a burgonyával rokon növények, mint a paradicsom, vagy a tojásgyümölcs (padlizsán) éretlen állapotában solanint (szolanin) tartalmaznak, ami miatt mérgezőek. Ezért ne fogyasszuk bezöldült burgonyagumót, vagy éretlen paradicsomot.

Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Idén a szilva is hamarabb érik be, mint az előző években. A tavasz korai beköszönte és az ezzel együtt járó kedvező időjárás a szilva esetében is a megszokottnál korábbi termést jelent, így már a napokban elkezdhetjük beszerezni az éves szilvamennyiséget.  A piacokon, boltokon kívül Szedd-magad mozgalmon belül, kedvezőbben beszerezhetjük az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag gyümölcsöket.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási biznisszé nőtte ki magát a 90-es évek lesajnáltja: sok magyar rajong ezekért az utakért

A kilencvenes években még csupán kóstolókkal és helyi eladással operáló borturizmus mára egy összetett és egyedi vendéglátási ágazattá fejlődött Magyarországon. Az elérhető forrásoknak és vendéglátási pályázatoknak köszönhetően az elmúlt évtizedben a borászatok sokat fejlesztettek szolgáltatásaikon. Ma már számos pincészet kínál szállást, wellness-fürdőket és gasztronómiai élményeket, ami jelentős bevételi forrást biztosít számukra a borértékesítés mellett. Az ágazat átalakulása különösen a Covid-19 járvány idején gyorsult fel, amikor a szabadtéri programok előtérbe kerültek. Az új trendeket követve, ma már akár applikáción keresztül is részt vehetünk borkóstolókon. Megnétzük, mennyibe kerül egy "boros hétvége" két fő részére ma Magyarországon. 

Mediterrán luxusgyümölcsből igazi magyar csemege lett: itt fillérekből megszedheted magad

2009 táján, elsőéves kertészmérnök hallgatóként Utassy Luca édesapjával kezdett el gondolkodni azon, milyen jó is lenne egy közös mezőgazdasági vállalkozásba fogni. Édesapja agrármérnök, aki már korábban is kereste azokat a - főként mediterrán - növénykultúrákat, amelyeket érdemes lehet itthon meghonosítani. A füge mellett szóba jött a keki- vagy datolyaszilva és a kivi is, de ezek ilyen-olyan megfontolásból kiestek, ráadásul azóta mindkét gyümölcsöt termesztik már mások. Az elmúlt 15 évben a dél-zalai Tormaföldén, a Szent János hegyen létrehozták Magyarország legnagyobb fügeültetvényét. Azóta is, jelenleg már mintegy 5 hektáron közel 500 fügefát nevelnek. Utassy Lucát az idei termésről, kártevőkről, védekezésről és az árakról is kérdezte a HelloVidék…  

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,