Jó hírt kaptak a pecások itthon: ennek most sokan örülhetnek

agrarszektor.hu2024. július 28. 18:59

A Hhvtv. (2013. évi CII. törvény) 37. § (2a) bekezdése alapján a 15. életévét be nem töltött gyermekekkel végzett bemutatási célú horgászat esetében lehetőség van a halfogásra jogosító okmányok nélküli horgászatra - közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Erről azonban egy külön online bejelentőlapon kell nyilatkozni.

A Vhr. (133/2013. (XII. 29.) VM rendelet) 1. §-ban foglalt fogalommeghatározások alapján bemutatási célú horgászat a horgászszervezet által végzett oktatási tevékenység (így például: szakkör, tábor, egyéb rendezvény) keretében - a hal kifogása (elvitele) nélkül - a gyermek horgászok számára a horgászatot megismertető, népszerűsítő, a jogszerűen használható horgászati eszközök bemutatása és azok állandó felügyelet mellett történő gyakorlati használata - idézte fel a Pecaverzum. A bemutatási célú horgászati tevékenységet a Vhr. 30/B. § alapján a MOHOSZ részére elektronikus úton a tevékenység megkezdését nyolc nappal megelőzően be kell jelenteni. 

A bejelentések egységesítése érdekében a MOHOSZ létrehozott egy online bejelentőlapot, amely ezen a linken érhető el. A szövetség ugyanakkor azt kérte a lakosságtól, hogy a bemutatási célú horgászatok bejelentését kizárólag ezen a csatornán tegyék meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
oktatás, horgászat, horgászengedély, online, mohosz, bejelentés, bejelentési-kötelezettség, elektronikus-ügyintézés, magyar-országos-horgász-szövetség, horgászszövetség,