Pokoli forróság csap le az országra vasárnap: akár 38 fok is lehet

agrarszektor.hu2024. július 28. 09:59

A mai napon még tovább fokozódik a meleg. Az Északi-középhegység térségének kivételével 25 Celsius-fok felett, a Kisalföldön, a középső és a déli országrészben 27 Celsius-fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Vasárnap délután egy hidegfront hatására először - várhatóan némiképp nagyobb számossággal - nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északon, északkeleten is kialakulhatnak helyenként zivatarok. A cellák környezetében általában viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-25 mm), illetve jégeső (1-2 cm) előfordulhat, azonban főként nyugaton, délnyugaton, esetleg északkeleten egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Ezeket felhőszakadás (> 25-35 mm), viharos, erősen viharos széllökés (~80-90) és nagyobb méretű jég (~3 cm) is kísérheti lokálisan. Este az ország déli, délkeleti felében is előfordulhat a záporok mellett elvétve, minimális eséllyel zivatar.

A mai nap során északnyugat felől szakadozott hidegfronti felhőzet érkezik, s halad délkelet felé, de ennek ellenére is összességében sok napsütés várható. Zápor, zivatar inkább csak kevés helyen - kissé nagyobb eséllyel a nyugati, délnyugati tájakon, valamint az Északi-középhegységben - fordulhat elő. A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint az érkező hidegfront mentén átmenetileg többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-38 Celsius-fok között várható - a csúcsérték beálltát követően délutántól északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő este jobbára 19-28 Celsius-fok közötti értékeket mérhetünk, északon valószínű a hűvösebb.

A magas középhőmérséklet miatt szinte az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Zrt., Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala vármegyék kivételével, ahol csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett egyedül Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nem adtak ki a hőség miatt figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád Csanád vármegyék kivételével az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt. Mint írták, a fő veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala vármegyékre a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen fog csökkenni a felhőzet, és ki fog derülni az ég, de a déli tájakon hajnalban még előfordulhatnak felhősebb körzetek. Zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. A kezdetben még többfelé erős, néhol viharos lökésekkel kísért északnyugati, északi szél fokozatosan veszíteni fog az erejéből. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15-22 Celsius-fok között fog alakulni, de az Északi-középhegység szélvédett, hidegre hajlamos völgyeiben ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, kánikula, hőség, zivatar, középhőmérséklet, felhőszakadás, viharos, zivatarveszély, másodfokú-figyelmeztetés, elsőfokú-figyelmeztetés,