A pokoli hőség ára: ezen a növényen még az öntözés se segít itthon

A pokoli hőség ára: ezen a növényen még az öntözés se segít itthon

agrarszektor.hu
2024-ben 24-25 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát Magyarországon, és habár a területek 90 százaléka öntözött, az elmúlt időszakban tomboló brutális hőség miatt, ennek ellenére is rosszabb a termés a tavalyinál. Ennek az az oka, hogy hiába locsolnak, ebben az időjárásban még ezzel sem lehet a kedvező körülményeket teljes mértékben szimulálni a növények számára. Európában egyébként hazánk vezető exportőr, ha csemegekukoricáról van szó, de a világban is a legjobb három-öt között szoktunk lenni.

A legkorábbi vetések, amelyek általában még öntözés nélküliek, még átlag alattiak, de július elejétől október közepéig tartó főszezonban már javulnak a termésátlagok, mert ellenállóbb fajták kerülnek sorra, amelyeket már öntözött körülmények között termelnek. Abban bízunk, hogy legalább átlagos termés lesz, de az időjárás miatt a tavalyi rekord valószínűleg nem fog összejönni

- mondta az InfoRádióban Pásztor Tamás őstermelő, a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja. Kiemelte, a tavalyihoz képest csökkent a termőterület itthon, most 24-25 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát. A területek 90 százaléka ugyan öntözött, de ennek ellenére rosszabb a termés a tavalyinál, mert az öntözéssel sem lehet a kedvező időjárási körülményeket teljes mértékben szimulálni.

Egy tartós 35-40 fok közötti hőhullám, mint az elmúlt héten volt, olyan szintű légköri aszályt okoz, hogy hiába öntözünk folyamatosan, ezt a nagy meleget, óriási UV-terhelést a növények sem tudják tolerálni. A hűvösebb időjárás, a rendszeresebb csapadék gyakorlatilag verhetetlen, ezt mesterségesen nem tudjuk teljes mértékben pótolni

- közölte az őstermelő. Elárulta, egy hektáron ők átlagosan 17-18 tonna kukoricát tudnak betakarítani, így az átlagos 27 ezer hektáron akár 450 ezer tonna is megteremhet. Ennek a nagy részét, 90-95 százalékát az élelmiszeripar dolgozza fel, nem közvetlenül fogyasztják el, hanem fagyasztott formában vagy konzervként.

Amikor a vásárlók Magyarországon csemegekukoricát vesznek, akár fagyasztva, akár konzervben, 99 százalékban magyar árut kapnak, de így is az itthon megtermelt csemegekukorica nagy része exportra megy.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?