Átalakulás jön Európa mezőgazdaságában: ez a magyarokat is érinti

agrarszektor.hu2024. július 29. 10:31

A klasszikus értelemben vett tanácsadás kiegészül a tudás-transzferrel, a tudás-áramoltatással, az innováció az interaktivitással (interaktív innováció), a kétszereplős modell a többszereplős modellel, mindez az új Közös Agrárpolitikában tapasztalható szemléletformálás jegyében. Az i2connect egy olyan EU-s program, amely keretében az átalakuló tanácsadással kapcsolatos célok elsajátítását, elmélyítését segítik a partnerországokba szervezett úgynevezett keresztlátogatásokkal (cross-visitekkel).

Az i2connect egy, az Európai Unió H2020-as program keretében finanszírozott projekt, amely az interaktív innovációs folyamatokat támogatja az európai mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban. Az i2connect projekt célja a mezőgazdaság kihívásaira választ adó, az interaktív innovációs folyamatokat támogató és az innovációt elősegítő tanácsadók kompetenciáinak fejlesztése. Ez a segítségnyújtás tudatosságot, új eszközöket és módszereket, motivációt és szervezési kompetencia-fejlesztést igényel a tanácsadóktól - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ma már széleskörben elfogadott, hogy a szakemberek a saját munkájukból (legyen az elméleti vagy gyakorlati), a helyi szintű kiscsoportban szerzett tapasztalatokból és a különböző információs csatornákon keresztül jutnak tudáshoz. Az agráriumban az érdekeltek köre kibővült az értékláncok képviselőivel, a fogyasztókkal, a nem kormányzati szervezetekkel és a kutatókkal (AKIS-Agrártudás és Innovációs Rendszer szereplői). Ez új perspektívát kínál a tanácsadók számára: vagyis a klasszikus értelemben vett tanácsadói szerep a tudásközvetítő, tudásmegosztó, tudásáramoltató szerepével bővül ki. Mindezek okán egyre több tanácsadóra lesz szükség az úgynevezett többszereplős (multi actor approach) innovációs folyamatok támogatásához, amelyet az EU és az adott ország együtt finanszíroz, pl. EIP-AGRI Operatív Csoportok formájában. Az i2connect projekt által az innovációt támogató tanácsadók számára kínált képzések a többszereplős innovációs folyamatokban betöltött szerepre összpontosítanak, azokat fejlesztik.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, európa, agrárium, európai-unió, finanszírozás, innováció, tanácsadás, tudás, tudásátadás,