Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.29. hétfő

agrarszektor.hu2024. július 29. 07:45

Száraz, túlnyomóan derült idő várható helyenként kevés fátyol- és gomolyfelhővel - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.07.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.07.29.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.07.29.) napon.

2024.07.29. hétfő: Száraz, túlnyomóan derült idő várható helyenként kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Az északi, északnyugati szél ismét sokfelé megélénkül, amit néhol erős lökések is kísérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.
Késő estére 18 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hétfőn hideg fronthatás várható, így az erre érzékenyeknél fejfájás, erősödő migrén jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.30 kedd: Derült, napos, száraz időre számíthatunk, helyenként kevés fátyolfelhővel. Az északi szél többfelé megélénkül, majd mérséklődik a légmozgás. Délutánra 27 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ilyen söröket vesz most rengeteg magyar: megőrülnek értük itthon

Jelentős változások figyelhetőek meg a magyar sörpiacon: bár a fogyasztás csökkenése ezt az ágazatot sem kíméli, a minőségi sörök iránt azonban egyre növekvő kereslet tapasztalható. Ez pedig kifejezetten kedvez a kisüzemi, vagy más néven kézműves sörfőzdéknek, amelyek egyre népszerűbbek a lakosság körében. És bár a tavaly bevezetett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), valamint az idén júliustól életbe lépő kötelező visszaváltási rendszer (DRS) komoly nehézségeket okozott a sörfőzdéknél, az Agrárszektor által megkérdezett ágazati szereplők mégis jellemzően pozitívan nyilatkoztak a helyzetükről, és a fogyasztás fellendülését várják a nyári időszak hátralevő részében.

Szántóföldi növények a kertben? Nem vicc, ezeket bárki ültetheti otthon is

A konyhakertben általában zöldségeket, gyógy-, és fűszernövényeket, valamint gyümölcsfákat tartunk, pedig néhány hagyományosan szántóföldi növény is helyet kaphatna ott. Ilyen lehet akár a mustár, ami gyógyhatású is, de ültethetünk kukoricát, búzát vagy akár árpát is otthon a kiskertbe.

Mérgező zöldségek lehetnek a magyar kertekben: sokan nem is tudnak róla

A burgonyafélék családjába tartozó, a burgonyával rokon növények, mint a paradicsom, vagy a tojásgyümölcs (padlizsán) éretlen állapotában solanint (szolanin) tartalmaznak, ami miatt mérgezőek. Ezért ne fogyasszuk bezöldült burgonyagumót, vagy éretlen paradicsomot.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Rengeteg magyar kedvenc zöldsége, gyümölcse tűnhet el a piacokról: ami marad, arany áron lesz

Régóta tudni, hogy Magyarország óriási vesztese lehet a klímaváltozásnak, és az elmúlt évek durva aszályai ezt rendre meg is mutatják. Az első áldozatok már meg is vannak, a valaha nagy mennyiségben termelt málna jelentős részben a száraz és forró nyarak miatt szinte teljesen kiszorult a hazai termelésből, de a brutális melegek a kajszinak, az almának sem tesznek jót. És ugyanígy a zöldségek közül is jó párat fel lehetne sorolni, aminek nem kedvez ez az új klíma. Szakértők egyetértenek abban, hogy több területen fajta- vagy akár fajváltás lehet a megoldás. Bár a globális piacoknak köszönhetően hiányra nem kell készülni, az még kérdéses, hogy milyen áron lesznek elérhetők idehaza a magyarok kedvenc gyümölcsei és zöldségei. A kilátások nem túl biztatóak.

Hűsítő túratippek kánikula idején: ezek 2024 top tanösvényei most Magyarországon

A magyarországi nemzeti parkok és erdészeti társaságok kiemelt figyelmet fordítanak a tanösvények látogatottságának nyomon követésére és a környezeti károk minimalizálására. Felkerestük a Fertő--Hanság Nemzeti Parkot, az Aggteleki Nemzeti Parkot és a Bakonyerdő Zrt.-t hogy megismerjük erőfeszítéseiket a fenntartható ökoturizmus és környezeti nevelés terén.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,