Olyan dolog történt Brüsszelben, ami az egész EU-ra hatással lehet

agrarszektor.hu2024. július 29. 14:29

Brüsszelben került kijelölésre az élelmiszer-javító anyagokkal foglalkozó uniós referencialaboratórium. A most megjelent rendelet szerint a kijelölt uniós referencialaboratóriumnak elegendő időt kell biztosítani a következő költségvetési időszakra szóló munkaprogramja összeállításához. Ezért e határozatot 2024. augusztus 1-jétől kell alkalmazni.

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2024/1941 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2024. július 22.) az élelmiszer-javító anyagokkal foglalkozó uniós referencialaboratórium (EU) 2017/625 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti kijelöléséről - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A rendelet főbb pontjai:

  • Az (EU) 2024/1004 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet létrehozta az élelmiszer-javító anyagokkal foglalkozó uniós referencialaboratóriumot.
  • Az (EU) 2017/625 rendelet 93. cikke (2) bekezdésének a) pontjával összhangban a Bizottság nyílt kiválasztási eljárást alkalmazott az élelmiszer-javító anyagokkal foglalkozó uniós referencialaboratórium kijelölésére. A beérkezett pályázatok értékelése az (EU) 2017/625 rendelet 93. cikkének (3) bekezdésében és 94. cikkében meghatározott követelmények és feladatok, valamint a kiválasztási felhívásban meghatározott kritériumok alapján történt.
  • Az értékelés eredményei alapján a belga Sciensano laboratóriumot ki kell jelölni az élelmiszer-javító anyagokkal foglalkozó uniós referencialaboratóriumnak. Munkaprogramját a Bizottság által az (EU) 2021/690 európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében elfogadott vonatkozó munkaprogramokban foglalt célkitűzésekkel és prioritásokkal összhangban kell meghatározni.
  • Annak biztosítása érdekében, hogy az (EU) 2017/625 rendelet 93. cikke (2) bekezdésének b) pontjával összhangban az analitikai, tesztelési vagy diagnosztikai módszerek megfelelő szintje és a validált módszerek kifejlesztése, valamint a hatósági laboratórium összehangolt támogatása megmaradjon, az uniós referencialaboratóriumként való kijelölést rendszeresen felül kell vizsgálni.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, élelmiszer, európai-bizottság, brüsszel, rendelet, európai-unió, laboratórium, diagnosztika,