Fertőző állatbetegség terjed a görögöknél: egyre több gazdaság érintett

Fertőző állatbetegség terjed a görögöknél: egyre több gazdaság érintett

agrarszektor.hu
Görögország megtiltotta a juhok és kecskék elszállítását a gazdaságokból, hogy megpróbálja megfékezni a „kecskepestis” néven ismert vírusfertőzést, miután a hétvégén újabb eseteket észleltek - közölte a mezőgazdasági minisztérium hétfőn. A Peste des Petits Ruminants (PPR) néven is ismert vírus az embert nem érinti, de a kiskérődzők, vagyis a kecskék és juhok körében rendkívül ragályos, és a fertőzöttek akár 70 százaléka elpusztulhat.

Mintegy 8 ezer kiskérődzőt öltek már le és több mint 200 ezret vizsgáltak meg Görögországban, főként a középső thesszáliai régióban, ahol a hatóságok július 11-én észlelték először a PPR-járvány kitörését. Erről Georgios Stratakos, a mezőgazdasági minisztérium vezető tisztviselője számolt be a Reutersnek. A hétvégén további két esetet észleltek a középső Larissa régióban és a déli Korinthosz térségében található gazdaságokban - közölte a mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

A biztonsági intézkedések országszerte történő szigorítását a minisztérium megelőzési okokból szükségesnek tartja, mivel ez a betegség terjedésének korlátozását és felszámolását célozza

- olvasható a szaktárca közleményében.

A PPR-t először 1942-ben írták le Elefántcsontparton, és azóta világszerte elterjedt. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint a betegség évente akár 2,1 milliárd dollár veszteséget is okoz a világon. Georgios Stratakos szerint Görögországban él a legtöbb kecske Európában. Tejük, amelyet a Görögország védjegyévé vált feta sajthoz használnak fel, jelentős gazdasági tényező.

Amint egy gazdaságban egy PPR-es esetet észlelnek, a teljes állományt leölik, az érintett gazdaságot fertőtlenítik, és a hatóságok az Európai Unió által meghatározott protokolloknak megfelelően a közeli területeken lévő állatokat is megvizsgálják a betegségre. Görögország folytatja az esetek járványügyi elemzését és az „esetleges gyanús import” útvonalakat, hogy meghatározzák a járvány forrását - közölte a mezőgazdasági minisztérium.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 30. 06:01