Örülhetnek a németek: ebből a gyümölcsből jóval több lesz, mint tavaly

agrarszektor.hu2024. július 30. 08:43

A tavalyinál 4,4 százalékkal több cseresznye teremhet idén Németországban. Ez az előző tíz éves átlagnak nagyjából megfelelő, ám az előző évinél bővebb, 33,8 ezer tonnás termést várnak a németek.

A Destatis előzetes termésbecslése alapján a 2024. évi német cseresznyetermés 33,8 ezer tonna körül alakul, ami kis mértékben (-0,9%) elmarad az előző 10 év átlagától, de 4,4%-kal felülmúlja az előző évben betakarított mennyiséget - írja a FruitVeB. A prognózis elkészítése során jelentős regionális különbségekkel kellett számolni: a virágzási időszakban bekövetkezett késői fagyok és az esős tavasz miatt egyes gyümölcsösök jelentős károkat, sőt teljes veszteségeket szenvedtek. Baden-Württembergben azonban, a cseresznyetermesztés szempontjából legfontosabb szövetségi államban a terméskilátások pozitívak.

Az első becslések szerint Baden-Württembergben idén 2600 hektárnyi területen összesen 21400 tonna cseresznyét (+55,7% az előző évhez képest) fognak betakarítani. Alsó-Szászországban a gyümölcstermesztők 500 hektárnyi területről 3400 tonna termést várnak, ami harmadával (-32,4%) kevesebb a tavalyinál. A harmadik legfontosabb szövetségi államban, Rajna-vidék-Pfalzban 2800 tonnás (-0,5%) termést várnak 700 hektár termőterületről. Németországban összesen 5700 hektáron termesztenek cseresznyét, ami megfelel a tavalyi termőterületnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, gyümölcs, cseresznye, németország, gyümölcsös, gyümölcstermelő, gyümölcstermesztő, cseresznyeültetvény,