Rengetegen elrontják az osztatlan közös tulajdon felszámolását: itt hibáznak

agrarszektor.hu2024. július 30. 20:29

A vis maior kifejezést az olyan eseményekre szokás használni, amely előre nem látható, és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság tanúsítása esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy a vis maior esemény bejelentésével és annak elfogadásával legalább támogatásokat ne veszítse el az ember. Ezek egyik esete lehet az "Osztatlan közös tulajdon megszüntetése során bekövetkező területméret-csökkenés, illetve terület elhelyezkedésének megváltozása” miatti esemény - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalójából.

Az Agrárkamara korábban részletesen foglalkozott vele, mi is vis maior valójában, és a mezőgazdaságban mely körülmények együttes fennállásának kell teljesülnie ahhoz, hogy a termelő az őt ért kára mellett ne essen el a vállalt, de nem teljesített kötelezettségek után járó támogatásoktól. Ezek egyik esete az osztatlan közös tulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján történő osztatlan közös tulajdon megszüntetése miatti területméret-csökkenés, illetve a terület elhelyezkedésének megváltozása. Ez az alábbi esetekben minősíthető vis maiornak a közlemény szerint:

  • nem az érintett gazdálkodó kezdeményezte az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti eljárást, függetlenül attól, hogy tett-e ajánlatot vagy nem
  • a gazdálkodó az egyezséggel nem értett egyet, azonban mint tulajdonostársra az egyezség hatálya rá is kiterjedt;
  • a gazdálkodó az osztatlan közös tulajdonban részesedéssel nem rendelkezik, az osztatlan közös tulajdonnal érintett területet kizárólag földhasználóként hasznosította és a földhasználata az új tulajdonosi szerkezet következtében megszűnik (pl. haszonbérlet felmondás, stb).

Amennyiben az eljárás lefolytatását követően az érintett gazdálkodó területének mérete lecsökkent, illetve a művelt területének elhelyezkedése megváltozott - így a többéves AKG/ÖKO támogatások esetében is - és az a fenti feltételeknek megfelel, akkor a vis maior kérelemhez az alábbi igazoló dokumentumokat kell csatolni: az egyezségi okiratot, illetve azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy az egyezséggel a gazdálkodó nem értett egyet; valamint földhasználati szerződés módosítására, illetve a földhasználati jog megváltozására vonatkozó dokumentációt. Ezen dokumentumok hiánya esetén a hatóság a vis maior bejelentését el fogja utasítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vis-maior, gazdálkodó, közös-agrárpolitika, osztatlan-földtulajdon, osztatlan-közös-földtulajdon, kötelezettségvállalás, osztatlan-közös-tulajdon, tulajdon,