Durva, melyik bioetanol gyárat veszi meg a nagy luxemburgi cégcsoport

MTI2024. július 31. 18:01

Az International Chemical Investors Group (ICIG) megvásárolja a svájci Clarion bezárt romániai bioetanol gyárát a dél-romániai Podari településen - írta az economica.net a vállalat közleménye alapján.

Az üzemet 140 millió eurós (55,398 milliárd forint) befektetéssel hozták létre, 2022 júniusában kezdte meg a termelést. A gyárban szalmából állítottak elő bioetanolt a Clarion által kifejlesztett innovatív technológiával. Az üzemet 250 ezer tonna szalma feldolgozására tervezték, amiből 50 ezer tonna második generációs bioüzemanyagot állított volna elő, azonban a teljes kapacitást nem sikerült elérniük. A Clariant 2023 decemberében jelentette be, hogy bezárja a gyárat, műszaki okokra hivatkozva. Ugyanakkor azt is közölte, hogy 2022 harmadik negyedéve óta az egység 88,06 millió dollár (32,198 milliárd forint) veszteséget termelt.

Újraindítását követően, melynek pontos időpontját nem közölték, az üzem az ICIG biotechnológiai részlege, a Corden BioChem keretében fog működni. A luxemburgi székhelyű ICIG vegyipari cégcsoport tavaly 6800-nál több dolgozót foglalkoztatott, árbevétele 3,6 milliárd eurót tett ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
befektetés, bioetanol, biotechnológia, feldolgozás, innováció, vegyipar, szalma,