Heti fókusz: A prémiumminőségű búza a kiút. Milyen fajtával dolgozzunk? (x)

PR2024. július 31. 06:55

A piaci kitettség csökkentéséhez a kiváló minőségű búzán át vezet az út. A hozzászólásokért kattintson a névre!

Bene Zoltán
Karintia
Varga Gábor
SAATEN-UNION


Bene Zoltán, Karintia

Nekünk jó így? Kulcskérdés az alkalmazkodás. Újra érték a minőség!

Alacsony terményárak, klímaváltozás, magas inputanyag árak. Csak, hogy a jelentősebb kihívások közül soroljak néhányat. A mennyiségi szemlélet hosszú évek óta uralja a hazai gabonatermesztést. Az elmúlt évek jövedelmezőségi számait látva jogosan merül fel a kérdés, jó irányt követünk? Nekünk jó így? Mindenhol feltétlenül a bő termőképességű fajták vetését kell erőltetni? Mindenhol bőtermőt?

A háború kezdetéig, jogosan hihettük azt, hogy a keresleti terménypiac tartós marad. Tévedtünk. Az EU-ba áramló, irdatlan mennyiségű, alacsonyabb minőségű gabona elfoglalta az export piacainkat. A hírtelen túlkínálat piaci zavarokat okozott.

Nézzük a számokat!

Magyarországon 2023-ban megtermett 5,6 millió tonna búzából, 2,5 millió tonna hagyta el az országot. Ennek a mennyiségnek a 95%-a az Európai Unió területén maradt. A hazai búza legnagyobb vásárlója Olaszország. Ide az előző évben több mint 1,3 millió tonna áramlott. Mit keresnek az olaszok? Alacsony minőséget olcsón és prémium minőséget magasabb áron. Mit állítunk elő mi? Jellemzően alacsony minőséget. Ezzel 2 probléma is adódik:

1., A keleti import gabona is jellemzően alacsonyabb minőségű, vagyis velünk versenyzünk Olaszországban. Ők viszont

  • a., olcsóbban termelnek, nagy homogén minőséget,
  • b., tengeren keresztül olcsóbban szállítanak.

2., A hazai 5 éves búza termésátlag 5,26t/ha. A klímaváltozás ütemét látva tartok tőle, hogy ez a jövőben sem lesz lényegesen magasabb. Miért is erőltetjük akkor mindenhol a bő termőképességű fajták vetését? És itt most a „mindenhol”-ra kerül a hangsúly.

A megoldás? Változtatni kell a stratégiánkon!

  • Olaszország és vele együtt a második legnagyobb vevőnk, Ausztria is előszeretettel vásárolja a prémium minőségű búzát. Most Önben valószínűleg ezek a kérdések merülnek fel:
  • Mennyivel ér most többet a prémium? Jelenleg akár 20.000 ft/tonnával.
  • Megmarad ez a jelentős felár a jövőben is? Nem tudhatjuk, de a keleti alacsonyabb árú dömping gabona minden bizonnyal tartósan velünk marad.
  • Mennyivel kevesebbet terem a prémium minőség? Megcélozhatjuk vele a 7 tonnát is. Az 5,3 tonnás országos átlagot látva ez nem is rossz!
  • Mitől prémium egy búza? A lényeg, hogy olyan fajtát válasszunk, ami genetikailag alkalmas a megfelelő reológiai, azaz a fehérje minőségét jelző tulajdonságokra. Itt a W, P, L, P/L, értékekre kell figyelnünk.
  • Több műtrágyát igényel egy prémium búza? Nem, viszont a kijuttatás időpontjai eltérőek.

További kérdéseim vannak, Mit tegyek? Kérjük vegye fel a Karintia kft területi képviselőivel a kapcsolatot.

További erős érvekről és a Prémium minőségre alkalmas, saját nemesítésű kalászos fajtáinkról itt kaphat részletesebb tájékoztatást.

Nem győztük meg a prémium minőségről? Bő termőképességű, köztük többszörös díjnyertes, fajtákkal is állunk rendelkezésére.


Varga Gábor, SAATEN-UNION

A minőségi árualap előállítása iránti elkötelezettség és elvárás akár érzelmi alapokon is megközelíthető, fontos tényezője a hazai őszibúza-termelésnek. A malmi adottságokkal rendelkező őszibúza-fajták és -hibridek iránti igény folyamatosan jelen van a gazdálkodók és az árumag-kereskedelemben részt vevők életében. Minőségi búzára ugyanis szüksége van a termelőnek a jobb értékesítési pozíció eléréséhez, az árupiacnak pedig a piacképesség megtartásához elengedhetetlen a kívánt minőség biztosítása. Az elmúlt években a Kelet-Európából (az EU-n kívülről) érkező – alacsony minőségű és bizonytalan eredetű – dömpingáruval szemben a malmi búzának az értékesítési csatornák megtartásában és igény szerinti kiszolgálásában jelentősen felértékelődött a szerepe.

A prémiumminőség előállításának fajtaválasztás, termőhely, gazdálkodási színvonal, szakértelem (agronómiai felkészültség) szempontjából összehangolt folyamatként – programszerűen – szükséges működnie. Véleményünk szerint akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő.

Összhangban a minőség és a mennyiség

Napjainkban sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása és a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás. Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát. Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra és- hibridekre alapozottan a célpiacainknak megfelelő (jól értékesíthető, egészséges szemtermést adó), homogén minőségre érdemes törekedni, ezzel is csökkentve a termelési, a közgazdasági és a piaci kitettséget.

A jól értékesíthető átlagos minőségre, a számottevő mennyiségű egységes árualapra ugyanis mindig szükség van, de ennek a gyakorlatban minden esetben versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. A termőképesség, a termésstabilitás, az alkalmazkodóképesség és számos, a fenntartható és jövedelmező termesztést szolgáló agronómiai tulajdonság továbbra is központi kérdés a fajtaválasztás során.

A SAATEN-UNION malmi adottságú búzaportfóliója

Cégünknek kalászosprogramjában ennek megfelelően valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza. Fajtáink többségénél évek óta a gyakorlat is igazolja a mennyiség és minőség kettősének zseniális kombinációját. Sőt egyes búzahibridek, mint a HYWIN, továbbá a legújabb generáció tagjai, mint az SU HYCARDI és az SU HYTONI, bizonyítják, hogy velük kimagasló hozamok mellett is stabilan elérhető a malmi minőség.

A fajtáink közül a kiemelkedő minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt SU MENDOZA, LINDBERGH és a GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást. Portfóliónk ugyancsak magas minőséget produkáló szegmensének oszlopos tagja az APEXUS, és ebbe a szálkás kalásztípusú, prémiumminőségű szegmensbe érkezik az EXSAL új fajtánk is. Termésük piacos kinézetű szemekből álló, nagy sikér- és fehérjetartalmú árualapot eredményez. A legkiválóbb alkalmazkodóképességgel, nagyon stabil hozammal és malmi adottságokkal bíró fajtánk a bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON.

A megkésett vetésekben stabilan termő, hatékonyan alkalmazható, magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó járóbúzáink, a LENNOX és az SU ALVIUS is hatékony választ adnak a termelési kihívásokra a kiemelkedő malomipari paramétereket és a hozamstabilitást egyaránt zászlajukra tűző gazdaságokban.

Az alkalmazkodás a fajtaválasztásnál elkezdődik, a termelést pedig a következetes munka teszi sikeressé.

A bemutatott kalászos fajtákat és hibrideket területi szaktanácsadó kollégáink segítségével, továbbá a termelési tapasztalatok alapján és kiadványainkon keresztül még jobban megismerhetik. Biztosak vagyunk benne, hogy az igényeket folyamatosan fejlesztett portfóliónk segítségével, valamint a kapcsolódó technológiák megismertetésével széles körűen ki tudjuk szolgálni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, prémium, karintia, fajtaválasztás, malmi, saaten-union, heti fókusz,