Jókora pofont kaphat sok magyar gazda: durva hírek érkeztek a földekről

Jókora pofont kaphat sok magyar gazda: durva hírek érkeztek a földekről

agrarszektor.hu
Egyre többfelé nagyfokú, helyenként már súlyos aszály sújtja az országot, és ebben számottevő javulás a következő időszakban sem várható. Pénteken ugyan egy hidegfront majd több helyre hozhat záport, zivatart, jelentősebb mennyiségű csapadék inkább csak lokálisan, kis területre koncentrálódva hullhat, egész országot érintő esőt ebből a frontból nem kapunk.

A nyári kapásnövényeknek, így a kukoricának és a napraforgónak ebben az időszakban lenne szüksége a legtöbb csapadékra a jó terméshozamok eléréséhez. Eső híján azonban a kukorica sajnos egyre többfelé "furulyázik", a növények alsó levelei sok helyen elszáradtak, megégtek. A legsúlyosabb aszályhelyzet jelenleg a Duna-Tisza közén és Szentes–Orosháza–Hódmezővásárhely térségében van - olvasható az Időkép oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a termásátlagokban is meg fog mutatkozni, a hazai termést 250 ezer tonnával módosították lefelé az elemzők. A napraforgó valamivel jobb szárazságtűrő, mint a kukorica, de az is egyre jobban szenved a perzselő napsütés és a fokozódó aszály miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?