Olyan hőség jön Magyarországon, amit nagyon nehéz lesz elviselni

agrarszektor.hu2024. július 31. 10:31

A vasárnap érkező hidegfront eggyel kellemesebb nyári időt hozott, a hétfői illetve kedden mért 26-31 Celsius-fokos maximumok átlagosnak számítanak ilyenkor. Ebben az időszakban jól esik a vízparton hűsölni. Fontos azonban, hogy éjszakára nagyjájából 15-23 fokot mérhetünk, ami hozzásegít a pihentetó,  nyugodt alváshoz.

Szerdától egy rövid hőhullám, péntektől pedig újabb hidegfront érkezik, hogy aztán a jövő héten ismét tartós hőhullám vegye kezdetét

- foglalta össze a 24.hu-nak Molnár László meteorológus. Ahogyan fentebb is olvasható, a kedd még a normalitás jegyében telik, szerdára azonban már egy kissebb hőhullám miatt 30-34 fokra emelkedhetnek a maximumok, amelyekből csütörtökre 32-37 fokos csúcsok is lehetnek. Péntekre várható egy hidegfront, így hazánk északnyugati részében a legmelegebb órákban is 30 fok küröli értéket mérhetünk, de kelet felé haladva akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérőről leolvasott érték. Szombaton országosan 28-32 fokos értékeket mérhetünk majd, de vasárnap ismét emelkedni kezd majd a hőmérséklet, hétfőn pedig elkezdődik az idei nyár utolsó tartós hőhulláma, kedden, szerdán helyenként már 39 fokot is mérhetünk, és előre láthatóan 18-áig maradhatnak az akár 40 fok körüli értékek.

Augusztus második felében is alakulhatnak ki napos hőségperiódusok, ám ilyen tartós kánikula már nagy valószínűséggel nem kell számítani. Pozitív lehet viszont, hogy a most pénteki hidegfronttal csapadék is érkezik, eloszlása viszont nem lesz egyenletes. Az ország középső területein lesz a legkevesebb, itt egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, míg az északi, déli, keleti és nyugati határ felé nagyobb mennyiség is várható, a legcsapadékosabbnak pedig az északkeleti és a délnyugati tájak ígérkeznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, kánikula, nyár, hőség, hőhullám, meleg, hidegfront, vasárnap, hőmérsékletcsökkenés, maximumhőmérséklet,