Ezt már csak augusztus 9-ig tudják megtenni a gazdák: utána késő lesz

Ezt már csak augusztus 9-ig tudják megtenni a gazdák: utána késő lesz

agrarszektor.hu
2024. július 31-én a Közös Agrárpolitika honlapján társadalmi egyeztetés céljából közzétették a KAP-RD60-2-24 Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása című támogatási felhívás tervezett szövegét. A társadalmasítási egyeztetés keretében 2024. augusztus 9-ig várják az észrevételeket.

Az erdészeti ágazat sajátos helyzetben van a szaktanácsadás tekintetében. Az erdőtörvény előírja, hogy - egyszerűen megfogalmazva - ha egy erdőgazdálkodó nem szakember, akkor az erdőgazdálkodás szakmaiságának biztosítása érdekében szakembert kell alkalmaznia. A nagyobb erdőgazdálkodók az alkalmazást jellemzően munkaviszony keretében oldják meg, a kisebbek erre szakosodott szolgáltatókat, úgynevezett szakirányító vállalkozásokat bíznak meg a felmerülő feladatok ellátásával - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az erdészeti szakirányító vállalkozásokat és magukat az erdészeti szakirányítókat az agrárszaktanácsadók esetében alkalmazott rendszerhez nagyon hasonló módon az erdészeti hatóság tartja nyilván. Ők végzik, illetve koordinálják továbbá az erdészeti szakirányítók továbbképzését, valamint a szakszerűtlen vagy jogszerűtlenül végzett tevékenység esetén a szakirányítók szankcionálását is. 2010-ig az erdészeti szakirányítási, valamint integrációs tevékenység támogatására is egy külön rendszer működött.

Az erdészeti szakirányító vállalkozások, illetve szakirányítók a párhuzamos szaktanácsadási rendszerbe az előbbiek miatt csak akkor léptek/lépnek be, ha erre nyomós okuk volt/van. Ilyen ok lehet, ha a megszűnt, de nagyon hiányzó erdészeti szakirányítási támogatás helyett egy, a szolgáltatási tevékenység jellegéhez illeszkedő, gördülékenyen igénybe vehető egyedi szaktanácsadási támogatási program indul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 1. 13:28