Itt a profi kertészek tuti trükkje: így turbózd fel a talajt fillérekből

agrarszektor.hu2024. augusztus 1. 09:01

Rengeteg módja van annak, hogy felvirágoztassuk kertünket, sokan nem tudják miképp kezdjenek hozzá. Szerencsére manapság már számos olyan növény van, amellyel szebbnél szebbé tehetjük otthonunkat, ehhez nem kell más csupán csak pár olyan növény, amelyek javítják a talaj minőségét. Na de melyek ezek a növények? Ennek járt utána a HelloVidék.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik bár szeretnék gondosan karban tartani kertjüket, már a megvalósítás legelején elhasalnak. Bliss Bendall sztárkertész most a Realsimple.com nevű lapnak adott interjújában öntött tiszta vizet a pohárba, és árulta el melyek a legjobb parktikák. A szakértő szerint maga a talaj javítása magában foglalja a szerkezet megváltoztatását a termékenység fokozása érdekében. A talajt komposzttal és műtrágyával módosíthatjuk, ami idővel nagyban javíthatja a talaj minőségét is. A Hellovidék most csokorba szedett hét növényt, amellyel szebbé varázsolhatjuk kertünket.

Napraforgó

Ha nem csak az a célunk, hogy szebbé tegyük a kertünket, hanem az is, hogy javítsuk a talaj minőségét, akkor kiváló választás lehet a napraforgó. Bliss Bendall szerint a napraforgónak rendkívül erős gyökérzete van, ami segít abban, hogy magasan, és egyenesen álljon a növény, amelynek gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba, lazítva így annak szerkezetét. Kaylyn Hewitt, a The Bouqs vezető virágtervező hasonló véleményen van. szintén a napraforgó híve.

Körömvirág

A napraforgó mellett a körömvirág is jó talajjavító növény lehet, és díszítő értéke sem elhanyagolható. A körömvirág gyökérrendszere nemcsak jót tesz talajnak, de távol tartja a kártevőket is.

Lucerna

A lucerna igen sokoldalú növény, nem csak a talaj javítására alkalmas, de felhasználhatjuk salátáinkba is.

A lucerna növény mély karógyökerei elősegítik a talaj levegőztetését és jobb vízelvezetést biztosítanak a talajszerkezet megváltoztatásával

- mondja Bendall. A szakember szerint megköti a nitrogént a talajba, és élő talajtakaróként szolgál a közbevetéshez. Mivel sűrűn növekszik, megakadályozza a talajeróziót, és a fotoszintézis révén elősegíti a szén megkötését is.

Borsó

A borsót nem csak élelmiszeri jelentősége miatt érdemees kertünkben termezsteni, a növény méltán híres nitrogénmegkötő tulajdonságáról. Így ezek a növények nagyban hozzájárulhatnak a talajban megtalálható létfontosságó tápanyagok mennyiségéhez.

A nitrogén azért létfontosságú, mert a klorofill egyik fő alkotóeleme, amely vegyület révén a növények a napfény energiáját felhasználva cukrot állítanak elő vízből és szén-dioxidból

- tette hozzá Bendall.

Lóhere

Ha alternatívát keresünk a füves pázsit helyett, akkor kiválló választás lehet a lóhere.

Virágai vonzzák a beporzókat és a bogarakat is, amelyek segíthetnek a kártevőpopulációk leküzdésében, ami szintén komoly hatással van a talaj minőségére

- magyarázza Bendall.

Máriatövis

A mériatövisnek rendkívül jó talajépítő funkciói vannak. A szakártő szerint a növény káliumban gazdag, erős, illetve mély gyökerei pedig segítenek feltörni az altalajt, közelebb hozva a tápanyagot a felszínhez, ezzel javítva a talaj szerkezetét és minőségét.

Csillagfürt

A csillagfürt gyökérrendszere jót tesz a talajnak és a környező növényeknek azáltal, hogy kiegyensúlyozza vagy rögzíti a a talaj nitrogéntartalmát. A csillagfürtöt a mezőgazdaságban főleg magas fehérjetartalommal bíró takarmánynövényként termesztik. A talajjal szemben meglehetősen igénytelen növény, szinte minden mészszegény talajon megterem.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, talaj, napraforgó, növény, lucerna, kiskert, körömvirág, talajjavítás, hellovidék, növények,