Nagy változás jön az EU-ban Ukrajna miatt: ez nagyon sok gazdát érint

agrarszektor.hu2024. augusztus 1. 10:31

Az Európai Bizottság 2024. július 30-án fogadta el azt a tervezetet, ami módosítja az EU 2020/760 felhatalmazáson alapuló rendeletét. Az EU és Ukrajna közötti kereskedelemnek az (EU) 2022/870 és az (EU) 2023/1077 európai parlamenti és tanácsi rendelet által előírt ideiglenes liberalizációját követően az Ukrajnából származó baromfi behozatala jelentősen nőtt.

Ezeket a behozatalokat a gazdasági szereplők felhasználhatják az (EU) 2020/760 rendelet által szabályozott vámkontingenscsoportok referenciamennyiségének kiszámításához. Ez azonban jogtalan előnyhöz juttatná az Ukrajnából importáló gazdasági szereplőket versenytársaikkal szemben. Ezért a rendeletet módosítani kellett annak érdekében, hogy korlátozza e behozataloknak a vámkontingenscsoportok referenciamennyiségének kiszámítására gyakorolt hatását - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hét érdekelt fél jelezte, hogy aggályai vannak a tervezettel kapcsolatban, mivel annak nyomán csökkenne az importőrök rugalmassága abban, hogy referenciamennyiségüket a Brazíliától, Thaiföldtől és Argentínától eltérő országokból származó behozatalokra alkalmazzák. Ennek folyományaként azt is megjegyezték, hogy ez előnyökkel járhat az uniós baromfitenyésztők számára, de mellette akadályozhatja az uniós importőrök üzleti tevékenységét, ami a fogyasztói árak emelkedéséhez is vezethet végső soron. Felvetették továbbá, hogy növekedhet az egyes harmadik országokban működő exportőrök piaci ereje az uniós importőrökkel szemben.

Mi történik most?

A piaci torzulások kockázatának minimálisra csökkentése, valamint annak biztosítása érdekében, hogy az érintett vámkontingensekre vonatkozóan valamennyi érdekelt gazdasági szereplő benyújthasson behozatali engedély iránti kérelmet, törlik az (EU) 2020/760 felhatalmazáson alapuló rendelet 9. cikkének (6) és (7) bekezdésében (kivételként) felsorolt csoportokból a 09.4213, a 09.4216 és a 09.4412 rendelésszámú vámkontingenseket (amelyek baromfitermékeket foglalnak magukban).

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyes vámkontingensek esetében az (EU) 2020/760 rendelet lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy a referenciamennyiséget a vonatkozó kontingens hatálya alá nem tartozó országokból származó behozatal figyelembevételével számítsák ki. Ilyen esetekben az (EU) 2020/760 rendelet csoportosít több, különböző kvótát, lehetővé téve a gazdasági szereplők számára, hogy először az egész csoportra vonatkozóan számítsák ki a referenciamennyiséget, majd saját belátásuk szerint osszák el a referenciamennyiséget a csoport különböző kontingenseire vonatkozó engedélykérelmek között. Következésképpen egy piaci szereplő kiszámíthatja a referenciamennyiséget a Thaiföldről származó baromfi behozatala alapján, majd engedélyt kérhet a Brazíliából származó baromfi behozatalára ugyanazon csoport kvótája keretében.

Ezt a mechanizmust azért hozták létre, hogy a gazdasági szereplők alternatív módon importálhassanak egyik vagy másik országból, és így elkerülhető legyen a jelentős zavarok kockázata a globális kereskedelmi zavarok - például a madárinfluenza kitörése - esetén. A módosítás értelmében a hatálybalépésen túl már kevéssé lesz rugalmas a rendszer, az alapszabályt kell követni, miszerint a referenciamennyiség alapját azok az Unióban szabad forgalomba bocsátott termékek adják, melyek ugyanahhoz a vámkontingens-rendelésszámhoz tartoznak, és azonos származásúak. A szabály az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő kihirdetését követő hetedik napon lép hatályba, alkalmazni pedig a rendelet hatálybalépését követően kezdődő vámkontingens-időszakokban kell. Részletes információ a Bizottsági portálon található.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, import, engedély, rendelet, baromfi, vám, európai-unió, bizottság, behozatal,