Szörnyű járvány terjed Európában: súlyos döntést hoztak Magyarországon

agrarszektor.hu2024. augusztus 1. 14:28

Július óta kiskérődzők pestise (PPR) járvány terjed Görögországban és Romániában. A kiskérődzők (juhok, kecskék) egyik legfertőzőbb betegségének számító PPR megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz. Kulcsfontosságú a vírus behurcolásának megakadályozása, ezért további intézkedésig Romániából nem érkezhetnek kiskérődző szállítmányok Magyarországra, valamint a magyar országos főállatorvos fokozott ellenőrzéseket rendelt el.

2024. július 11-én kiskérődzők pestise (peste de petit ruminants, PPR) járvány tört ki Görögországban, Thesszália régióban. Azóta a helyi hatóság további 22 kitörést igazolt. A görög főállatorvos döntése alapján ideiglenesen Görögország teljes területéről felfüggesztenek minden, az EU tagállamaiba irányuló juh és kecske szállítást - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Július közepén Romániában szintén kitört a PPR járvány. A betegséget juhokban állapították meg az ország Fekete-tengerrel határos területén. Az első eset óta a román hatóságok országszerte további 36 kitörést igazoltak, többek között a magyar határhoz közelebb eső Temes megyében is.

Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos egyúttal elrendelte az idei évben Romániából érkezett kiskérődző szállítmányok ellenőrzését, valamint a jövőbeni tranzitszállítmányok fokozott vizsgálatát. A magyar állategészségügyi szakemberek kiemelten vizsgálják az esetleges illegális állatszállításokat is, valamint fokozott járványügyi ellenőrzést tartanak a Romániába vagy Görögországba induló juh és kecske szállítmányoknál.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
juh, betegség, európa, járvány, kecske, kérődző, szállítmány, állatorvos, pestis, kiskérődző, kecsketartó,