Az árnyékban is van élet: így termeszthetsz növényeket sötét lakásban

Az árnyékban is van élet: így termeszthetsz növényeket sötét lakásban

agrarszektor.hu
Egy növényekkel teli otthon gyönyörű látványt nyújthat, ráadásul nagyon jó elfoglaltság is, ám jó pár dologra oda kell figyelni. A fény nélkülözhetetlen a növényeknek, ezért a megfelelő víz -és tápanyag-utánpótlás, illetve talajművelés mellett nem feledkezhetünk meg erről sem. De mi van akkor, ha otthonunkba nem jut be elég fény és a kertünkbe sem tudjuk kitenni a növényeinket? Nem kell kétségbe esni, számos praktika létezik, amivel búcsút inthetünk a sötétség okozta problémáknak. Az alábbi cikkben most ezeket szedtük össze.

Válasszunk toleráns fajtákat

A legegyszerűbb és talán legkézenfekvőbb megoldás az, ha nincsenek világosabb terek az otthonunkban. Így sok nyűgtől megkímélhetjük magunkat és külön jó hír, hogy rengeteg növény közül válogathatunk: az anyósnyelv, a zamia, a vitorlavirág, az agglegénypálma, a kukoricalevél és az elefántfül is kedveli az árnyékosabb helyeket, így bátran válasszuk őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forgassunk

Ha van erkélyünk vagy teraszunk, érdemes oda tenni a virágainkat. Ugyanakkor fontos, hogy ne állandóan csak az egyik oldalukat érje a nap, ezért forgassuk őket - írja a balconygardenweb. Így minden oldal egyformán fog fényhez jutni, ami elengedhetetlen ahhoz, a megfelelő és egészséges növekedéshez és a léthez is.

Tisztítsuk a lombozatot, leveleket

A növények a leveleken keresztül veszik fel a napfényt a fotoszintézishez, viszont, ha a levelek koszosak vagy belepi őket a por, akkor az kedvezőtlenül hathat erre a folyamatra. Ennek elkerülése érdekében nincs is más dolgunk, csak fogni egy nedves ruhát vagy egy puha portörlőt és óvatosan leporolni a növényeinket. Ugyanakkor kerüljük a túl nedves kendőket, hiszen a túlzott vízmennyiség nem tesz jót nekik és a betegségeket is elősegítheti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne öntözzünk túl

Az öntözés fontos része a növénytartásnak, viszont gyengébb fényviszonyok mellett erre is jobban kell figyelni. Ilyenkor több ideig képesek megtartani a vizet, ezáltal az öntözési igényük is csökken. Mindig ellenőrizzük a talajt, és csak akkor öntözzük, ha száraznak érezzük a felszínét -ezt egyszerűen a mutatóujjunkkal megvizsgálhatjuk.

Nem mindig kell sokat „turbózni”

Egy kis trágya, komposzt vagy más extra fontos a növényeknek is, viszont gyengébb fényviszonyok között ezt is megfontoltabban kell csinálni. Az árnyéktűrőbb növényeknek a vegetációs időszak alatt kevesebb pluszra van szüksége, ezért ne vigyük túlzásba, a műtrágyát pedig, ha lehet, kerüljük.

Növénynevelő lámpák

Ha természetes úton nem tudjuk megoldani azt, hogy a növényünk napfényhez jusson, akkor vásárolhatunk speciálisan erre gyártott lámpákat is. Első körben meg kell határozni, hogy mennyi és milyen intenzitású fényre van szüksége a növényének. Ez azért fontos, mert mások az igények: egyes fajták több, erősebb fényt igényelnek, míg mások a kevesebb fénnyel, gyengébb fénnyel is beérik. Ha ilyen lámpát vásárolunk, használat előtt alaposan tanulmányozzuk a leírást, a megvétele előtt pedig érdemes szakember véleményét is kikérni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?