Érdekes hírek érkeztek sok magyar gyümölcsről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. augusztus 2. 10:33

Az előzetes adatok alapján, a tavalyi évhez képest az öszibarack jobban, a meggy pedig valamivel gyengébb menniységű termést hozott. A burgonya termésmennyisége eddig jól teljesít, a zöldborsó és zöldbab hozama pedig elmarad a tavalyi átlagoktól. 

Július közepére gyakorlatilag befejezték a meggy szedését, és az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint az országos átlagtermés a tavalyihoz képest mintegy 20 százalékkal csökkent, hektáronként 5,3 tonnára. Nagyok voltak a szélsőségek országosan az egyes tájegységek között: az egy hektárra jutó termésmennyiség Baranya és Nógrád vármegyében mindössze 1,9–2,4 tonna, míg Hajdú-Biharban 11,5, Komárom-Esztergomban pedig 15 tonna volt - olvasható a VG cikkében.

A kajszi termőterületek 90 százalékáról származó adatok szerint a kajszitermés a két évvel korábbi kimagasló termésátlagot is felülmúlta idén, a betakarított termésmennyiség a jelentés időpontjában 28,3 ezer tonna volt, a szüret addigra tizenegy vármegyében befejeződött. A legjobb termésátlagot Somogy megye érte el, itt hektáronként 18 tonnára volt tehető a kajszi mennyisége, itt termett a legtöbb kajszi is, összesen 6,1 tonna. Az országos termésátlag 6,3 tonna hektáronként. 

A fontosabb szántóföldi zöldségek közül a zöldborsó betakarítása a terület 98,6 százalékán, 13,9 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 4,2 tonna volt hektáronként, ami 17,6 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban. A zöldbab esetében is hasonló a helyzet, 98,2 százalékos volt a készültség, a termésátlag 9,2 tonna körül alakult, ami 10,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Július közepéig a burgonyatermő-terület negyedén szedték fel a gumókat, a termésátlag 28,1 tonna volt hektáronként. Az elmúlt évek átlagaihoz képest ez lényegesen jobb eredmény, tavaly 25,1, tavaly előtt pedig 20,9 tonna volt az átlag hektáronként. Ez egyelőre nem garancia semmire, mert tavaly a betakarítás korai szakaszaiban is hasonlóan magasnak ígérkezett a termésmennyiség.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
burgonya, kajszibarack, meggy, termésátlag, termésmennyiség, kajszi, kajszitermelés, zöldbab, zöldborsó, július, tonna, adatok,