Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.02. péntek

agrarszektor.hu2024. augusztus 2. 07:45

A fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.08.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.08.02.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.08.02.) napon.

2024.08.02. péntek: A fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél helyenként megélénkül. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 29 és 34 fok között várható. Késő estére 18 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik „olajozottan”, hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. Ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!

A következő napon várható időjárás

2024.08.03 szombat: Általában derült vagy gyengén felhős, napos idő valószínű, de északkeleten erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Ott szórványosan várható záporeső, zivatar, máshol csak egy-egy zápor, zivatar lehet. Az északnyugati, északi szél megélénkül, sokfelé megerősödik. Délután 26, 32 fok lesz.

Friss híreink:

Darázsinvázió várhat a magyarokra augusztusban: erre jobb lesz felkészülni

Sokan észrevehették, hogy idén jóval hamarabb jelentek meg akár tömegesen is a darazsak Magyarországon, 2024-ben ugyanis közel három héttel hamarabb jött a nagy meleg itthon, ami rendkívül kedvező nekik - tudta meg az Agrárszektor Kovács Tamástól, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatójától. Kiemelte, a hőség hatására a rovarok intenzíven tudtak most elszaporodni és amennyiben ez a felmelegedés és idő előtti tartós meleg lesz a jellemző, fel kell készülni a darazsak nagyobb számú megjelenésére. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi helyzet eléggé aggasztó, augusztus végére ugyanis a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékre is eszkalálódhat.

Nagy játszmák kora - osztanak lapot az agráriumnak?

Az utóbbi években a nemzetközi kereskedelmi háborúk, szankciók, valamint a politikai instabilitás mind-mind hatással voltak az agrártermékek piacára. Az élelmiszerárak ingadozása, a termelési láncok megszakadása és a piacok közötti verseny új kihívások elé állította a gazdákat és az agrárvállalatokat világszerte, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy sok esetben nem a piaci folyamatok gyakorolnak döntő hatást, hanem a geopolitikai döntések. Utóbbiak meghozatalakor – úgy tűnik – sok esetben kevéssé érvényesültek az agrofood szektor szempontjai.

Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban: nem tudni, mi áll a háttérben

A tejtermékek továbbra is nagy kedvencei a magyaroknak, ám a boltokban újabb drágulásnak lehetünk szemtanúi. Tapasztalatunk szerint egyes termékek - főleg a tejek - egyik napról a másikra 150-200 forinttal drágultak bizonyos üzletekben. Volt, hogy a német import tej (3,5%-os) fele annyiba került, mint a magyar. A termelők pedig nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, ami mostanra ráadásul felemésztették a feldolgozók tartalékait. De, hogy pontosan mi az oka a hirtelen áremelésnek és mire számíthatunk a jövőben, annak jártunk most utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Brutálisan pórul járt, aki ide tette a pénzét: sokan nem is tudják, mekkora veszteség érte őket

Több nagy luxusipari vállalatot is rendesen kikezdett az elmúlt időszak, csökken a forgalom, elapad a profit, zuhannak az árfolyamok. Az eddig közhelynek számító, a luxusipar kiemelt válságálló képességéről alkotott képet némileg át kell gondolni. Az okok szerteágazóak, de az egyik legnagyobb ludas a lassuló gazdaságok, és főleg Kína bukdácsolása. És ez sokaknak nagyon nem tesz jót, nagy vesztesei ennek az időszaknak a Gucci brandet birtokló Kering csoport, a Burberry, de a Hugo Boss is, míg a világ legnagyobb luxusipari konglomerátuma az LVMH is stagnál. Ezzel párhuzamosan a luxusórák másodlagos piaca is földbe állt, de egyértelmű visszaesés tapasztalható a képzőművészeti piacon az aukciók terén is. Ilyen turbulens helyzetben nehéz tisztán látni, pedig az értő szemeknek továbbra is jó befektetés lehet a luxusipar, csak érteni kell hozzá. A luxusipar 2024-es első félévéről, és a jövőbeli várakozásokról Orbók Ilona, üzletasszony, luxusipari szakértővel beszélgettünk.

Kincset érő gyümölcs lapul a magyar kertekben: így készíts belőle gyógyító erejű lekvárt, szörpöt!

A szeder a magyar kertek féltve őrzött csodagyümölcse, a belőle készített ételek és lekvárok semmi máshoz sem hasonlítható finomságok, a szederszörp pedig igazi életelixír, amiből érdemes minél többet fogyasztanunk a nyári szezonban – vagy akár télire is eltehetjük. Na de milyen alapanyagról van szó, mi mindent érdemes tudnunk a szeder nevű erdei gyümölcsről és a felhasználásáról? Miért jó minél több szedret fogyasztani, amíg tart a szezonja és milyen finomságokat készíthetünk belőle?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,