Megvan, mekkora esőre készülhetünk hamarosan: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu2024. augusztus 2. 09:01

Nagy szüksége lett volna a csapadékra az elmúlt egy hétben nyári kapás növényeinknek, de sajnos csaknem országszerte száraz időjárás uralkodott, a vasárnap délután átvonult hidegfront is csak a levegőt hűtötte le, számottevő esőt nem hozott. Magyarország jelentős részén nagyfokú aszály tapasztalható, a kukorica és a napraforgó egyre inkább szárad, lassan az érés folyamata kezdődik. A következő napokban is csak elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, ugyanakkor nagy hőség sem várható.

Nagyrészt száraz időjárás volt a jellemző a mögöttünk álló egy hétben, csak a Dunántúl nyugati tájain, kis területen hullott 5 mm-t meghaladó csapadék a vasárnap átvonult hidegfronthoz kötődően - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A múlt hét első felében még többfelé előfordultak záporok, zivatarok, bár a Dunántúl jelentős részén már akkor sem esett. A júliusi csapadékösszeg is a Dunántúl középső és keleti területein valamint az Alföld nyugati tájain többfelé az 5, néhol az 1 mm-t sem éri el. A nyugati, délnyugati és az északi, északkeleti határszélen illetve többfelé az Alföldön előfordultak hevesebb záporok, felhőszakadások, így ezeken a helyeken 30-80 mm esett, de a július havi csapadékösszeg így is csaknem országszerte elmarad a sokéves átlagtól, és jelentős területen a 30-70 mm-t is eléri a hiány.

A talaj felső fél méteres rétege csak foltokban tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén kritikusan száraz (4. ábra), nedvességtartalma, illetve hiánya hasonlít a két évvel ezelőtt tapasztalt aszályos időszakhoz. Lényeges különbség azonban, hogy a fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb régióban az idén vannak még nedvesség tartalékok, bár ez is egyre kevesebb (5. ábra). A nyári növényekre vonatkozó aszály fokozódott az elmúlt egy hét során.

A hőmérséklet a múlt hét második felében napról-napra emelkedett, vasárnap már az ország nagy részén elérte vagy meghaladta a 35 fokot a legmelegebb órákban. Aznap azonban egy hidegfront vonult át, ami lehűtötte a levegőt, és a száraz időben ez leginkább a minimum értékekben nyilvánult meg látványosan, kedden és szerdán a hidegre érzékeny helyeken 10 fok alá hűlt a levegő, de a hét első napjaiban napközben is csak 30 fok körüli értékeket mértünk.

A vegetáció, így ültetett növényeink is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó elvirágzott, a citromérés fenológiai fázisában van, és a kukorica is egyre inkább szárad, elkezdődött az érés folyamata. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos nem kapták meg a kellő mennyiségű csapadékot az állományok, az ideális fejlődéshez öntözésre van szükség. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet a növények. A virágzás és szemképződés elejének fenológiai fázisát az aszály mellett hőség is jellemezte, ezért ezen időszakok lerövidültek, ez pedig a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

Nagyrészt száraz, meleg időre van kilátás a folytatásban is. Pénteken egy hidegfront vonul át fölöttünk, amelyhez kötődően elsősorban a Dunántúlon várhatók szórványosan záporok, zivatarok. Szombaton az északkeleti országrészben lehet nagyobb eséllyel csapadék. Vasárnaptól ismét száraz idő valószínű, bár hétfőn előfordulhat még egy-egy zápor, zivatar. Összességében az ország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A hőmérséklet pénteken a front előtt még nagy területen 30-35 fok között alakul, majd szombattól mérséklődik a meleg, és 30 fok körüli értékeket mérhetünk. A jövő hét közepétől ismét melegedésre van kilátás csapadék nélkül.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, aszály, napraforgó, csapadék, eső, szárazság, időjárás, meteorológia, agrometeorológia, hőmérséklet, hőség, zivatar, zápor, hidegfront,